Grote Orgel Foto Lucien Kroon
Lucien Kroon

Beroemde orgels


De Grote Sint Laurenskerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel.

Het Koororgel stamt uit 1511 en is tegen de noordermuur van de kerk geplaatst. De laatste restauratie van dit oudste nog bespeelbare orgel in Nederland werd voltooid in het jaar 2000. In 1636 ontstonden de ideeën voor de bouw van een groot orgel in de kerk. Diverse orgelbouwers hebben er aan gewerkt, maar in 1645 voltooide Jacobus Caltus van Hagerbeer het Grote orgel. Jacob van Campen ontwierp de orgelkast en Caesar van Everdingen kreeg in 1643 opdracht om de deuren van de orgelkast te beschilderen met 'de triomfe van den Coninck Saul'. Deze schildering behoort tot zijn eerste grote werk. Boven het orgel is door de schilder Romeyn de Hooghe het barok aandoende 'De Deugd, die de Ondeugd verplettert' aangebracht. Van 1723 tot 1725 werd het Grote orgel gerestaureerd en uitgebreid door Frans Caspar Schnitger. Vervolgens zijn er in de loop van de tijd diverse restauraties aan dit orgel geweest.

Nummer 2 in Orgel-Top-15 van de Volkskrant
In juli 2019 stelde de Volkskrant een Orgel-Top-15 van Nederland samen, waarin het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel op de tweede plaats eindigde. "Dit is een klankkleurenwonder, de beste reden om de zeespiegelstijging tegen te gaan," zo oordeelde de Volkskrant.

Er is in de zomer een intensief concertprogramma rond de historische orgels. Raadpleeg voor meer informatie de Agenda of www.alkmaarorgelstad.nl.

Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]