EF160914 03
DSC9629 1600Px
Tentoonstelling

Sieraad van de Stad!

EF160914 03
DSC9629 1600Px
Tentoonstelling

Sieraad van de Stad!

Wie zijn wij?


De Grote Sint Laurenskerk, of kortweg de Grote Kerk, in Alkmaar is een imposant bouwwerk uit het begin van de 16e eeuw. Al honderden jaren vormt het indrukwekkende, gotische pand een plek om samen te komen voor Alkmaarders van alle soorten en maten. Met haar hoge gewelven, kleurrijke glas-in-loodramen, antieke orgels en vele kunstwerken is het geen verrassing dat de kerk al eeuwenlang de bijnaam ’Sieraad van de Stad’ draagt. In 2018 werd het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk gevierd met diverse feestelijke evenementen en de thuiskomst van een meesterwerk.

De culturele huiskamer van Alkmaar
De monumentale Grote Kerk heeft inmiddels geen religieuze functie meer, maar is met een goedgevulde jaarlijkse agenda van foto-exposities, klassieke concerten en andere evenementen tegenwoordig de culturele huiskamer van Alkmaar. Zo nu en dan worden nog wel kerkelijke werken, zoals J.S. Bachs ‘Matthäus Passion’, ten gehore gebracht in de hiervoor uiteraard zeer geschikte ambiance van de kerk.

Historie en kunstwerken
In 1518 werd de Grote Sint Laurenskerk geopend als een van de grootste katholieke kerken in Nederland. De katholieken lieten er het grootste altaarstuk van Nederland voor maken, Drieluik van Maarten van Heemskerck. Na de reformatie in 1573 werd de kerk ingenomen door de protestanten. Zij verwijderden alle katholieke schilderingen en versieringen en verkochten het grote altaarstuk aan de koning van Zweden. Tijdens de viering van het 500-jarig bestaan in 2018 keerde Drieluik voor een bijzondere tentoonstelling weer terug naar zijn oorspronkelijke plek. Tevens valt in de kerk de gewelfschildering Het Laatste Oordeel te bewonderen, 500 jaar geleden gemaakt door een van de beroemdste schilders uit die tijd: Jacob Cornelisz van Oostsanen. Ook bevindt zich in de kerk een gigantisch en uitzonderlijk gaaf bewaard gebleven barokorgel, dat als pronkstuk wordt beschouwd van de Hollandse orgelbouwkunst van de 17e eeuw. Dit Hagerbeer/Schnitger orgel heeft nog altijd een bijzondere reputatie door zijn unieke klankschoonheid, die nog regelmatig te horen is tijdens concerten.

Unieke locatie voor elke gelegenheid
Zonder het historische karakter aan te tasten en met behoud van de prachtige sfeervolle ruimten, zijn er moderne en technische voorzieningen aangebracht waardoor de kerk ook zeer geschikt is voor uw congres, huwelijk, receptie, diner, lezing of beurs. Tevens kunt u er vergaderen in de historische Consistorie, de moderne Herenkamer of de oude Librije met uitzicht op het Cultuurplein. Kijk hier voor meer informatie.

Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]