500 jaar Grote Kerk Alkmaar!

Een jaar lang feest met meer dan 25 lokale projecten

In 2018 bestaat de Grote Kerk Alkmaar 500 jaar. Daarom vierden we op vrijdagavond 16 februari de aftrap van een feestjaar vol optredens, tentoonstellingen en andere mooie evenementen in én rond de Grote Kerk. Meer dan 25 Alkmaarse organisaties hebben bijzondere plannen ingediend, die in 2018 werkelijkheid worden. Op deze pagina meer informatie over het programma. Tip: volg de Facebookpagina van de Grote Kerk om niets te missen over dit bijzondere jubileumjaar!

Een hoogtepunt: ‘Klim naar de Hemel’
Een letterlijk hoogtepunt is het vieringbalkon ‘Klim naar de Hemel’. Van mei tot en met 8 oktober is iedereen welkom om een kijkje te nemen op het balkon dat tegen de Grote Kerk aan gebouwd wordt. Ontdek wat de Grote Kerk al 500 jaar ziet!

Drie Grote Meesters in de Grote Kerk te zien
Na vier en een halve eeuw keert het altaarstuk van Maarten van Heemskerck terug uit Zweden en zal tentoon worden gesteld onder de naam: "Thuiskomst van een meesterwerk. Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck." Een unieke gebeurtenis, omdat het topstuk terugkeert naar haar geboortegrond. Samen met de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen en de beschilderingen op orgelluiken door Caesar van Everdingen, zijn er in 2018 dus drie Grote Meesters te zien in de Grote Kerk!

Bijzondere boeken
Studio Coolen zal speciaal voor het jubileumjaar een stripboek uitbrengen met vijf Alkmaarse verhalen die allemaal te maken hebben met het 'Sieraad van de stad': de Grote Sint Laurenskerk. Van het bekende verhaal van het handje dat boven het graf uit groeit tot het onbekende verhaal van de grootste uitvinding ter wereld die in Alkmaar werd gedaan, het perpetuum mobilé: de eeuwige beweging. De vijf verhalen worden in vijf bijpassende tekenstijlen getekend. Bezoek deze website voor meer informatie.
Verder zal de Stichting Historische Publicaties Alkmaar een boek maken over 500 jaar bouwgeschiedenis van de Grote Kerk Alkmaar.

Tentoonstellingen
Ter ere van het jubileumjaar zullen er verscheidene tentoonstellingen plaatsvinden in de Grote Kerk. De meeste zijn hieronder te vinden in de agendalijst.

Bekijk hieronder de agenda voor de overige evenementen van 500 jaar Grote Kerk.