Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 514 0707


500 jaar Grote Kerk Alkmaar!

Een jaar lang feest met meer dan 25 lokale projecten

In 2018 bestaat de Grote Kerk Alkmaar 500 jaar. Daarom vieren we op vrijdagavond 16 februari de aftrap van een feestjaar vol optredens, tentoonstellingen en andere mooie evenementen in én rond de Grote Kerk. Meer dan 25 Alkmaarse organisaties hebben bijzondere plannen ingediend, die in 2018 werkelijkheid worden. Op deze pagina meer informatie over het programma. Tip: volg de Facebookpagina van de Grote Kerk om niets te missen over dit bijzondere jubileumjaar!

Een hoogtepunt: ‘Klim naar de Hemel’
Een letterlijk hoogtepunt is het vieringbalkon ‘Klim naar de Hemel’. Van mei tot en met juli is iedereen welkom om een kijkje te nemen op het balkon dat tegen de Grote Kerk aan gebouwd wordt. Ontdek wat de Grote Kerk al 500 jaar ziet!

Vijf Grote Meesters in Alkmaar te zien
Na vier en een halve eeuw keert het altaarstuk van Maarten van Heemskerck terug uit Zweden en zal tentoon worden gesteld onder de naam: "Thuiskomst van een meesterwerk. Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck." Een unieke gebeurtenis, omdat het topstuk terugkeert naar haar geboortegrond. Het Stedelijk Museum presenteert een tentoonstelling van internationale allure met gezichten op de Grote Kerk. Werk van twee befaamde schilders uit de Gouden Eeuw, Salomon van Ruysdael en Pieter Jansz Saenredam, wordt gecombineerd met nieuw werk van twee hedendaagse Nederlandse topfotografen: Hans van der Meer en Karin Borghouts. De tentoonstelling is te zien van 16 februari t/m 10 juni in Stedelijk Museum Alkmaar. Samen met de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen en de beschilderingen op orgelluiken door Caesar van Everdingen, zijn er in 2018 maar liefst vijf Grote Meesters te zien in Alkmaar!

Bijzondere boeken
Studio Coolen zal speciaal voor het jubileumjaar een stripboek uitbrengen met vijf Alkmaarse verhalen die allemaal te maken hebben met het 'Sieraad van de stad': de Grote Sint Laurenskerk. Van het bekende verhaal van het handje dat boven het graf uit groeit tot het onbekende verhaal van de grootste uitvinding ter wereld die in Alkmaar werd gedaan, het perpetuum mobilé: de eeuwige beweging. De vijf verhalen worden in vijf bijpassende tekenstijlen getekend. Bezoek deze website voor meer informatie.
Verder zal de Stichting Historische Publicaties Alkmaar een boek maken over 500 jaar bouwgeschiedenis van de Grote Kerk Alkmaar.

Tentoonstellingen: van bedevaart tot draagbare kunst
Ter ere van het jubileumjaar zullen er verscheidene tentoonstellingen plaatsvinden in de Grote Kerk. De meeste zijn hieronder te vinden in de agendalijst. Daarnaast vindt van 25 maart t/m 13 april Wearable Art Awards Holland expositie plaats. Studenten van SUMMA Fashion Eindhoven werken aan een prachtige collectie die in de kerk getoond gaat worden. Daarnaast organiseert de Kunstuitleen Alkmaar van 24 juni t/m 9 september 'BEDE-VAART': een gratis toegankelijke beeldende kunstmanifestatie in de openbare ruimte, die zich voornamelijk afspeelt op het Bolwerk, met beelden en kunstwerken van 16 kunstenaars, deels speciaal gemaakt voor de locatie en deels bij elkaar gezocht op basis van hun raakvlak met de thematiek en de locatie. Een aantal werken zullen in de Grote Kerk geplaatst worden.

Creatieve projecten met historische basis
In een besloten doorgeeftheaterproject van 'De Vier', met de bovenbouw van basisscholen in Alkmaar en omgeving, zullen verhalen over historie van de Grote Kerk gespeeld worden. De verhalen worden met het Regionaal Archief verzameld en doorontwikkeld tot theatermateriaal. I.s.m. Artiance, Stedelijk Museum, Regionaal Archief, Historische Vereeniging Alkmaar. Daarnaast organiseren Artiance Fotocafé, Stedelijk Museum Alkmaar, Alkmaars Regionaal Archief en Cameraland samen een landelijke fotowedstrijd voor amateurfotografen, scholieren en leden van fotoclubs. Thema is 'Grote Kerk 500 jaar' in al zijn betekenissen, maar vooral gekeken vanuit de Kerk. Uit alle inzendingen zal een deskundige jury een twintigtal foto's uitkiezen, welke van 28 juli t/m 2 september zullen worden geëxposeerd in de Grote Kerk. Op 2 en 3 juni zal tijdens Kaeskoppenstad op het Waagplein een replica te zien zijn van de 'Klokketoren' die de Grote Kerk ooit rijk was! De originele toren was twintig meter hoog en de kopie zal tien meter de lucht in gaan. Kinderen kunnen via een klein toegangsdeurtje naar boven klimmen om daar de - speciaal uit België gehaalde - koperen klok te luiden.

Bekijk hieronder de agenda voor de overige evenementen van 500 jaar Grote Kerk.