Rick Akkerman Fotografie DSF4391 Frank Kuiper
Frank Kuiper © Rick Akkerman

Verbonden met het grootste monument van Alkmaar

Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk brengt geld bijeen voor restauraties en verbeteringen. Frank Kuijper (53 jaar) is voorzitter van de stichting en vervult deze rol vanuit trots. “Ik vind het mooi om verbonden te zijn met het grootste monument van Alkmaar.”

Het doel van de stichting is zoveel mogelijk geld ophalen voor restauraties en zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de mooie kerk. “De Grote Kerk als ontmoetingsplek van Alkmaar, daar doe ik het voor”, zegt Frank. “Om die doelen te bereiken, organiseren we evenementen, werven we nieuwe vrienden, brengen we drie keer per jaar een kroniek uit en kiezen we een bestemming voor het geld dat binnenkomt.”

Vijfhonderd jaar oude gewelfschotels
“Een vijfhonderd jaar oude kerk restaureren is vakwerk”, vertelt Frank. “Er zijn speciale gereedschappen en materialen voor nodig en het moet uitgevoerd worden door specialisten. Daarnaast zijn er heel veel regeltjes waar een restauratie aan moet voldoen en moet alles gedocumenteerd worden. Restaurateur Edwin van den Brink restaureerde onlangs de gewelfschotels die meer dan vijfhonderd jaar oud zijn. De grootste heeft een doorsnede van maar liefst 2,5 meter. Een flinke klus! En wat zijn we trots op het mooie resultaat. Zo’n restauratie geeft enorm veel voldoening als je in de kerk staat en naar boven kijkt.”

Vergaderen, kroonluchters en goudresten
Sinds de oprichting van de stichting in 1993 zijn er nog veel meer restauraties uitgevoerd. “De herenkamer, wat vroeger de kerkgevangenis was, hebben we laten inrichten tot een multifunctionele ruimte voor bijvoorbeeld vergaderingen”, zegt Frank. “In de kerk zelf hebben we in 2014 een kroonluchter verplaatst. Ooit waren er namelijk twee, alleen de kroonluchter van het hoogkoor is verloren gegaan. We vonden dat de kroonluchter die in het schip hing beter tot zijn recht zou komen op het hoogkoor. Zo’n verplaatsing lijkt eenvoudig, maar ook dit is vakwerk en erg kostbaar. En zéér de moeite waard. Bij de restauratie van het koorhek zijn goudresten gevonden en nu laten we onderzoeken of de punten van het hek ooit verguld zijn geweest. Zo ja? Dan gaan we beoordelen of we het weer in originele staat terug kunnen brengen.”

Bockbier en wijn
Om de restauraties te kunnen betalen organiseert de vriendenstichting evenementen in de Grote Kerk. Frank: “In het verleden werden vaak veilingen voor een selecte groep geldschieters georganiseerd. Toen ik voorzitter werd, wilde ik ook graag evenementen organiseren waar iedereen naartoe kan. Vanuit dat idee is Vriendenbock ontstaan; een bockbierfestival waar zo’n 1350 mensen maar liefst 45 soorten bockbier kunnen proeven. Ook kun je er heerlijk eten bij de stands van verschillende restaurants en genieten van goede livemuziek. Het is echt een evenement met, voor en door Alkmaarders. De achtste editie vindt plaats op 4, 5 en 6 november 2023.”

Vini Amici is de wijnvariant op dit festival en heeft dit jaar voor het eerst plaatsgevonden. “We waren ontzettend benieuwd of dit aan zou slaan bij ‘ons publiek’ en zijn blij verrast dat de eerste avond al snel was uitverkocht”, zegt Frank. “Extra leuk: we hebben tijdens dit evenement veel vrouwen de kerk in gekregen. Het publiek van het bockbierfestival bestaat voor 80% uit mannen”, lacht Frank. “We kijken terug op een ongelofelijk sfeervol en succesvol evenement.”

Blik op de toekomst
“De Grote Kerk heeft ooit een hele bekende librije gehad, oftewel een bibliotheek”, vertelt Frank. “In de kerk is het koud en vochtig dus de boeken zijn overgebracht naar musea en het archief. Het lijkt ons mooi om de librije terug te brengen naar de Grote Kerk. Dat hoeft niet in de vorm van boeken, het kunnen ook luisterboeken zijn of videoprojecties. Dat zijn mooie projecten om over na te denken. In het bestuur zitten van de vrienden is ongelofelijk leuk. Het is fijn om te werken met mensen die begaan zijn met het culturele erfgoed van Alkmaar. We hopen dat de Grote Kerk - mede dankzij onze restauraties – nog eens vijfhonderd jaar meegaat.”

 

Vriend worden?
Iedereen kan vriend worden van de Grote Kerk. “Vanaf slechts € 15,- per jaar draag je bij aan de restauraties”, zegt Frank. “Ook krijg je korting op onze evenementen en je ontvangt drie keer per jaar de Kroniek. Hierin staan allerlei wetenswaardigheden over de Grote kerk en interviews met bijvoorbeeld restaurateurs en vrijwilligers. Wil je een grotere bijdrage doen? Dan kun je vriend voor het leven worden. Op onze website vind je hierover alle informatie.

Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]