NH NL 072 548 99 99

Van Foreest Publiekslezing

Historicus Geerten Waling

lezing Start verkoop 3 februari
Goede tradities houden we vast. Zo ook de Van Foreest Publiekslezing in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. Tijdens deze 20ste editie spreekt Geerten Waling zijn lezing uit met als titel ‘Nederland als vergeten voorbeeld voor de Verenigde Staten’. Deze historicus werkt als onderzoeker aan de Universiteit Leiden en als columnist voor Elsevier Weekblad. Regionaal Jeugdorkest Artiance verzorgt deze avond de muziek en Ronald van der Veen bespeelt het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel.

Nederland als vergeten voorbeeld voor de Verenigde Staten
De Amerikaanse Onafhankelijkheid in 1776 was een waarlijk revolutionair moment. Vol spanning keek de wereld toe wat de Founding Fathers gingen doen. Een democratische, federale republiek? Dat was ongehoord. Of toch niet? Nee, sinds 1588 bestond er al zo'n land: de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Nederland dus, in zijn vroegste vorm. In zijn lezing zal historicus Geerten Waling vertellen wat we onterecht zijn vergeten: dat de Verenigde Staten voor een belangrijk deel zijn gevormd door Nederland, Nederlanders en principes die in Nederland zijn uitgedacht en uitgeprobeerd.

De spreker
Historicus Geerten Waling (1986) is columnist voor Elsevier Weekblad en onderzoeker aan de Universiteit Leiden, alwaar hij in 2016 promoveerde met het boek 1848 - Clubkoorts en revolutie (Nijmegen: Vantilt 2016). Naast artikelen en opiniestukken schreef hij meerdere boeken over de geschiedenis van de democratie, zoals Zetelroof (Nijmegen: Vantilt 2017) over fractiediscipline en afsplitsing in de Tweede Kamer en, samen met Wim Voermans, Gemeente in de genen (Amsterdam: Prometheus 2018) over de lokale democratie in Nederland. Als commentator is hij geregeld te gast op NPO Radio 1 en televisieprogramma's zoals Buitenhof.

Van Foreest Publiekslezing
Jaarlijks wordt een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd om in de Van Foreest Publiekslezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Eerdere lezingen zijn gehouden door Ineke Sluiter(2019), Frank van de Goot (2018), Menno de Bree (2017), Jelle Brandt Corstius (2016), Sjoerd Kuyper (2015), Bert Keizer (2014), Paul Mijksenaar (2013), Henkjan Honing (2012), Jan Blokker (2011), Auke van der Woud (2010), Paul Scheffer (2009), Jan van Hooff (2008), Douwe Draaisma (2007), Nelleke Noordervliet (2006), Marita Mathijsen (2005), Joost Zwagerman (2004), Herman Beliën (2003), Herman Pleij (2002) en Henk van Os (2001).

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.

De kaartverkoop start op 3 februari. Wees er op tijd bij, want vol is vol.
    Prijs Normaal € 7,50
    Incl. garderobe