Nieuw Licht
In de zomer van 2024 vond in de Grote Kerk Alkmaar de vierde editie van Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk plaats. Voor deze zomertentoonstelling wordt ieder jaar een kunstenaar uitgenodigd om nieuw werk te maken, geïnspireerd door of reflecterend op het erfgoed en de geschiedenis van de kerk. Voor deze vierde editie heeft de Grote Kerk Alkmaar kunstenaarsduo Driessens & Verstappen uitgenodigd.
Het Belgisch hardsteen (Arduin) op de vloer van de kerk heeft zich ongeveer 345 miljoen jaar geleden gevormd toen de Ardennen nog deel uitmaakten van een tropische zee vol koralen, vissen en schelpdieren. Talloze fossielen van schelpen, koralen en zeesponsen zijn sindsdien opgeslagen in het steen waar de grafzerken uit zijn gemaakt, kijk maar eens goed. Kunstenaarsduo Driessens & Verstappen heeft zich voor het project Fossil Remains laten inspireren door de fossielen in de kerkvloer en werpen een speculatieve blik op de verre toekomst. Hoe ziet de eindbestemming van ons plastic afval eruit? Zijn het de fossielen van de toekomst?
De fossielen van het Antropoceen
Het is tegenwoordig onmogelijk om aan de oceaan te denken zonder dat het probleem van plastic-vervuiling in gedachten opdoemt. Plastic is gemaakt van fossiele brandstoffen en zo ontworpen dat het ‘onvergankelijk’ is en nooit helemaal uit de natuur zal verdwijnen. Mogelijk de enige manier om het ooit uit het oceaanwater te krijgen, is door te wachten tot het zich op het strand of de oceaanbodem afzet, begraven wordt en versteend. De plastic voorwerpen worden permanent opgeslagen in de aardbodem. Het zijn de fossielen van de toekomst die zich bevinden in de aardlaag van het Antropoceen.
Fossil Remains
In Fossil Remains verbinden Driessens & Verstappen de fossielen van het verleden en de toekomst. Door een speurtocht in de Grote Kerk, gemaakt in samenwerking met ‘stadsarcheoloog’ Jelle Reumer, leer je meer over de mooiste en meest bijzondere fossielen in de kerkvloer. Voor de blik op de verre toekomst nemen Driessens & Verstappen de bezoekers mee in een hypothetisch scenario over de uiteindelijke bestemming van ons plastic afval. Hoe het zich ophoopt in de oceanen en vervolgens neerslaat op het strand en de zeebodem om voor eeuwig te worden opgeslagen in de aardkorst. Dit krijgt vorm in een serie ‘zerken’ die boven op de bestaande grafstenen van het hoogkoor te zien zullen zijn. Een derde onderdeel van de tentoonstelling is de serie Plastomorphs. Waarin Driessens & Verstappen speculeren over het oceaanleven. Wat als zeeorganisme, zoals koralen, het plastic gaan gebruiken als bouwstenen?
Driessens & Verstappen
Het Amsterdamse kunstenaarsduo gevormd door Erwin Driessens en Maria Verstappen werkt sinds 1990 samen. Na hun studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en de Rijksakademie te Amsterdam, ontwikkelen ze een veelzijdig oeuvre van software, machines en objecten. Ze zetten oncontroleerbare groei- en transformatieprocessen in om kunstwerken te laten ontstaan. Een belangrijke inspiratiebron hierbij zijn de zelf-organiserende eigenschappen in de natuur. Driessens & Verstappen namen deel aan tal van tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten, o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Pompidou Parijs, Kröller-Müller Museum Otterlo en Eyebeam New York. Lees hier een verdiepend interview met Maria Verstappen.
Tour - Fossiele resten
Aanvullend op de tentoonstelling Fossil Remains is een digitale tour door de kerk te volgen. De kerkvloer is belegd met grote zerken van Belgisch hardsteen of arduin, dat dateert uit het Devoon en Carboon (grofweg tussen 420 en 290 miljoen jaar geleden). Ga op ontdekkingstocht door de kerk, scan de stickers met QR-codes op de zerken en kom meer te weten over de vele fossielen die in het gesteente zichtbaar zijn! Kijk hier voor meer informatie.