Rudi Van De Wint (C) Martin Nieuwerf
© Martin Nieuwerf

Rudi van de Wint


In de noordelijke zijbeuk zijn tot 30 oktober 2022 twee grote Keim-werken te zien van Rudi van de Wint. De Wint werkte graag met minerale Keimverf, omdat deze verf een ongekende kleurintensiteit had.

Rudi van de Wint
Reindert Wepko van de Wint, of ‘Ruud’ of ‘Rudi’ van de Wint, is al jong als kunstenaar actief. Hij studeert in de jaren zestig aan de Rijksakademie in Amsterdam en wint meerdere malen de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst. In Nederland wordt met regelmaat aandacht aan zijn werk besteed in galeries en musea als het Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Museum Schiedam en het Kröller-Müller Museum. Het duurt dan ook niet lang voor hij voorbij de landsgrenzen te zien is. Zijn werk wordt getoond met conceptuele en bevriende kunstenaars als Jan Dibbets, Schoonhoven, Van der Heyden, Raveel, Lucassen en Toon Verhoef. Van de Wint wordt uitgenodigd voor vermaarde internationale tentoonstellingen in Basel en Documenta 6 in Kassel in 1977.  

Tweede Kamer
Ondanks zijn gigantische oeuvre en projecten in binnen- en buitenland, kent het grote publiek Rudi van de Wint vooral van de roodzwarte doeken uit de Tweede Kamer. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de periode waarin hij zich terugtrekt en ‘ondergronds’ gaat. Vanaf 1980 werkt hij bij Den Helder aan zijn magnum opus: het landschapskunstwerk De Nollen. De eigenzinnige en mystieke kunstenaar wordt gedreven door zijn zoektocht naar het ‘oneindige’. Faam en tijdelijkheid lijken hem niet te interesseren. Hij stapt uit de publieke arena om met Spartaanse gedrevenheid te werken aan een grotere roeping. In De Nollen brengt hij schilderen, beeldhouwen, architectuur en landschap samen in een groots gesamtkunstwerk. Gebouwd voor de eeuwigheid.  

Reis naar het oneindige in Stedelijk Museum Alkmaar
Rudi van de Wint overlijdt onverwachts op 63-jarige leeftijd in zijn De Nollen. De Nollen wordt nog steeds actief beheerd en zijn ontwerpen uitgevoerd. Dit dankzij zijn erven (zonen) en het De Nollen bestuur. Postuum zijn er nog een twintigtal sculpturen uitgevoerd en dat aantal groeit. In Stedelijk Museum Alkmaar is van 4 juni tot 30 oktober de tentoonstelling Rudi van de Wint, reis naar het oneindige te zien. Hier volgen we de zoektocht van deze schilder, beeldhouwer én bouwer vanaf de jaren zestig tot aan zijn plotselinge dood in 2006. 

Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]