NH NL 072 548 99 99

Orgelconcert online

Exclusief concert door Pieter van Dijk

Helaas kunnen vele geplande voorstellingen en concerten niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Om de pijn iets te verzachten hebben we daarom een cadeautje voor jou: graag brengen we als alternatief fantastische orgelmuziek naar jouw woonkamer in de vorm van een exclusief online orgelconcert!

Stadsorganist Pieter van Dijk speelde een prachtig programma op de orgels van de Grote Kerk Alkmaar. De Alkmaarse filmmaker Frits de Beer maakte er een mooie registratie van. Tip: meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van eventuele nieuwe streams.

Over het concert
De Grote Kerk in Alkmaar herbergt meerdere prachtige kunstwerken, een lust voor oog en oor! In dit videoconcert laat stadsorganist Pieter van Dijk de twee wereldberoemde orgels horen. Hij begint op het oudst bespeelbare orgel van Nederland met het Balletto del Granduca dat wordt toegeschreven aan Jan Pieterszoon Sweelinck, wiens 400ste sterfjaar dit jaar wordt herdacht. Vervolgens klinken op het Van Hagerbeer/Schnitger orgel twee koraalbewerkingen van JS Bach. De nieuwe klankkleuren die Schnitger in 1725 aan het orgel toevoegde zoals de Fagot, de Viool di Gamba en de nabootsing van de menselijke stem, de Vox Humana, worden hierbij gedemonstreerd. Ter afsluiting het virtuoze Präludium in C van D. Buxtehude, waarin op diverse wijzen het volle orgel tot klinken komt.

Van Covelens orgel
Jan Pieterszoon Sweelinck Balletto del Granduca

Van Hagerbeer/Schnitgerorgel
Johann Sebastian Bach “Nun freut euch lieben Christen gmein” BWV 734
Johann Sebastian Bach “Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ” BWV 639
Dietrich Buxtehude Präludium in C BuxWV 137

Geniet ervan!

Steun ons
Wil je graag een donatie doen om deze prachtige concerten mogelijk te blijven maken? Klik dan hier
Met jouw donatie steun je voorstellingen en concerten in Theater De Vest/de Grote Kerk.

Wij raden aan om de stream fullscreen te bekijken voor een nog mooiere ervaring. Je zet de beeldvullende modus aan door op de vier pijltjes links van het woord 'Vimeo' te klikken.