Thuiskomst van een meesterwerk

Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck

In 1538-1543 maakte Maarten van Heemskerck, één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens kunstwerk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentius-altaarstuk. Dit is het grootste beschilderde altaarstuk ooit in de Nederlanden gemaakt. Na de Reformatie verloor het echter zijn functie; in 1581 werd het dan ook verkocht. Via een tussenpersoon kwam het in handen van de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar staat het nog steeds. De zijluiken worden in het kader van 500 jaar Grote Kerk voor één keer naar Alkmaar teruggebracht. Ze zijn in de kerk te zien vanaf 20 april 2018.

Spannende reis
De terugreis van de zijluiken begint al volgende week. Dinsdag 10 april zullen ze worden klaargemaakt voor hun tocht. Dit is precisiewerk: de luiken meten twee bij zes meter, zijn in de loop der eeuwen gekrompen en kromgetrokken, en moeten met grote voorzichtigheid uit hun scharnieren worden gelicht. Het wordt dan ook uitgevoerd onder het toeziend oog van diverse experts. Het transport is een aantal dagen onderweg en komt op vrijdag 13 april in Alkmaar aan.

In Stedelijk Museum Alkmaar
In de periode dat de luiken in Alkmaar getoond worden, zal in het museum een presentatie te zien zijn over de achtergronden en avonturen van het altaarstuk. In de tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar tonen we contracten tussen schilder en opdrachtgevers, portretten van de dochter en schoonzoon van een van de opdrachtgevers door dezelfde schilder, en een zeer bijzonder bruikleen uit New York: het originele getekende ontwerp voor één van de luiken. Daarbij tonen we een film over de thuiskomst van de luiken: van de voorbereidingen voor transport en verpakking tot de installatie op de originele plek in de Grote Kerk in Alkmaar.

500 jaar Grote of Sint Laurenskerk
In 2018 viert Alkmaar het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint Laurenskerk. De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De Grote Kerk huisvest meesterwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen, schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. Het altaarstuk van Maarten van Heemskerck, speciaal vervaardigd voor de kerk, is na de reformatie naar Linköping (Zweden) verhuisd. De zijluiken worden in het kader van dit jubileum voor één keer naar Alkmaar teruggebracht. Ze zijn in de kerk te zien vanaf 21 april tot en met 7 oktober 2018.

Kijk hier voor meer informatie en openingstijden.