Schilderingen orgelluiken Van Everdingen tijdelijk te zien in Grote Kerk

Het Hagerbeer/Schnitger orgel is een prachtig instrument om te zien, maar met gesloten luiken is er minstens zoveel te bewonderen. Bij het sluiten van de luiken komen namelijk de kleurrijke schilderingen van Caesar van Everdingen tevoorschijn. Omdat de luiken maar zelden gesloten zijn, is het erg bijzonder om dit meesterwerk te kunnen bewonderen.

Orgelluiken gesloten van 6 t/m 8 juli
Na het Kaasmarktconcert van vrijdag 6 juli zal organist Frank van Wijk rond 14:00 uur de orgelluiken sluiten, zodat de schilderingen van Van Everdingen zichtbaar worden. Dit is slechts zeer tijdelijk: na zondag 8 juli gaan de luiken namelijk weer open. Grijp dus deze zeldzame kans om dit prachtige werk te aanschouwen en bezoek ook gelijk het andere indrukwekkende meesterwerk in de kerk, het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck. Kijk hier voor meer informatie.

Caesar van Everdingen
Van Everdingen veroorzaakte nogal wat ophef met dit werk, omdat hij de luiken beschilderde met naakte vrouwen in felle kleuren en een barokke stijl: een opvallende keuze voor een kerkelijk kunstwerk in de 17e eeuw. Het beschilderen van het orgel kostte hem 7 maanden: het werk was af in 1644. Voor zijn inspanningen ontving hij 2000 gulden.