Reportage: Hellen van Meene (KunstNetTV)

Een kijkje achter de schermen bij 'De Zeven Werken van Barmhartigheid'

Naar aanleiding van de fototentoonstelling 'De Zeven Werken van Barmhartigheid' maakte KunstNetTV een portret van kunstenaar Hellen van Meene. Ze volgden haar tijdens de inrichting van de tentoonstelling in de Grote Kerk, waar Van Meene meer vertelt over de totstandkoming van deze werken. Hoe richt je een tentoonstelling in? Welke afwegingen maak je? Hellen van Meene doet dat op een voor haar kenmerkende manier: ontwapenend, duidelijk en zoekend.

Over Hellen van Meene
Hellen van Meene (Alkmaar, 1972) studeerde fotografie aan de Amsterdamse Rietveld Academie. Haar werk behoort tot de collecties van o.a. het Guggenheim Museum in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ze exposeerde onder meer in Fotomuseum Den Haag, The Art Institute of Chicago, op de Biënnale van Venetië en in Huis Marseille te Amsterdam. Ook publiceert ze in internationale tijdschriften.

'De Zeven Werken van Barmhartigheid'
Tot het interieur van de Alkmaarse Grote Kerk behoorde eeuwenlang het schilderij 'De Zeven Werken van Barmhartigheid', gemaakt door de Meester van Alkmaar (1504). Het zevenluik verbeeldt binnen de christelijke traditie de zeven manieren waarop de mens zijn barmhartigheid kan tonen. Om restauratie van de kerk te kunnen bekostigen, is het werk in 1918 verkocht aan het Rijksmuseum. Met zeven scènes geeft de van origine Alkmaarse kunstenaar Hellen van Meene haar visie op dit thema. Kijk hier voor meer informatie.

Bekijk de reportage hier