Orgel Grote Kerk nummer 2 van Nederland

de Volkskrant stelt Nederlandse Orgel-Top-15 samen

Om de vele prachtige orgels die Nederland rijk is te eren, publiceerde de Volkskrant vandaag de Nederlandse Orgel-Top-15. Hierin benoemen zij de 15 meest indrukwekkende orgels die je echt gehoord moet hebben. Met de zomer als het ideale moment om op 'orgelsafari' te gaan, helpt de Volkskrant je op weg met deze lijst der lijsten. Bijgestaan door een college van kundige adviseurs, en na wekenlang luisteren, stelde schrijver Merlijn Kerkhof de top 15 samen.

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel op nummer 2
Ontzettend groot was de eer toen wij vernamen dat het historische Van Hagerbeer/Schnitger-orgel van de Grote Kerk op nummer twee in deze lijst is terecht gekomen! Alleen het hoofdorgel van de Martinikerk in Groningen eindigde op het nippertje boven het indrukwekkende orgel van Alkmaar. Over het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel schrijft Kerkhof: "In de Alkmaarse Laurenskerk vindt u niet één, maar twee wereldberoemde orgels. In het koor staat het oudst bespeelbare instrument van Nederland, het Van Covelens-orgel uit 1511. Dat dit zo goed bewaard is gebleven, kwam doordat de kerkgangers in 1645 een nieuw speeltje kregen: een orgel gemaakt door Germer van Hagerbeer. Vanaf 1723 werd het uitgebreid door Franz Caspar Schnitger. Inderdaad, de zoon van. Ook in de topdivisie springt het Van Hagerbeer-Schnitger-orgel ertussenuit. Deze kas komt eveneens van Jacob van Campen. Heerlijk Hollands classicisme - zie die timpaan. Wat u hoort, is een melange van die traditionele 'Hollandse' orgelbouw (à la de Pieterskerk in Leiden) en de Noord-Duitse klankwereld (zoals Arp Schnitger die introduceerde). Dit is een klankkleurenwonder, de beste reden om de zeespiegelstijging tegen te gaan."

Orgelconcerten
Zowel het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel als het Van Covelens-orgel zijn regelmatig te horen tijdens (gratis) orgelconcerten in de kerk. Bekijk de agenda om te zien wanneer deze plaatsvinden.