'Klim naar de hemel' kaartverkoop van start

Ontdek wat Grote Kerk Alkmaar al 500 jaar ziet

Grote Kerk Alkmaar bestaat 500 jaar en dat wordt gevierd met een feestjaar vol optredens, tentoonstellingen en andere mooie evenementen in én rond de Grote Kerk. Meer dan 25 Alkmaarse organisaties hebben bijzondere plannen ingediend, die in 2018 werkelijkheid worden. Een letterlijk hoogtepunt is de unieke ‘Klim naar de Hemel’. Van 1 mei tot 1 augustus is iedereen welkom om een kijkje te nemen op het balkon dat tegen de Grote Kerk aan gebouwd wordt. Ontdek wat de Grote Kerk al 500 jaar ziet!

‘Het Laatste Oordeel’ van dichtbij
Via een steigertrap kun je de kerk vanaf het Kerkplein beklimmen. In eerste instantie naar een bordes op zo’n twintig meter hoogte, waarbij het vervolgens mogelijk is om dóór een raam in de Grote Kerk te stappen. Vanaf een loopbrug kun je nu van dichtbij het befaamde ‘Het Laatste Oordeel’, een gewelfschildering van Jacob van Oostsanen, bewonderen. Een unieke gelegenheid om dit meesterwerk van Van Oostsanen, met alle fraaie en bizarre ‘Jeroen Bosch-achtige’ details, van dichtbij te zien!

Naar de hemel
Daarna kun je je weg vervolgen naar het dak van de kerk. Vanaf het bordes leidt een trap naar boven en wandel je via de dakloop naar de vieringtoren, op bijna 40 meter hoogte. Dichterbij de hemel kun je in Alkmaar niet komen. Om de vieringtoren is ook een bordes geïnstalleerd, zodat je rond de vieringtoren kunt wandelen. Vanaf deze hoogte wordt beter inzichtelijk wat een indrukwekkende constructie deze laat-Gotische kerk is. En natuurlijk is het genieten van het overweldigende uitzicht!

Vroege vogels bestellen tickets nu al
Klim naar de hemel is in ieder geval drie maanden open voor publiek, van 1 mei tot en met 31 juli. De klim is dagelijks geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Per uur kunnen maximaal 150 mensen de Klim ondernemen. De capaciteit is beperkt en daarom is het slim snel kaarten te boeken. Dat kan nu tegen een speciaal ‘vroege vogel’ tarief van € 7,50, geldig voor volwassenen in de maand mei. Voor kinderen t/m 5 jaar geldt de gehele periode een tarief van € 1,-. Via www.klimnaardehemel.nl kunnen kaarten besteld worden.

Zonder vrijwilligers geen Klim
Iedereen kan iets betekenen, voor een organisatie of een medemens. Een project als de Klim is niet mogelijk zonder de inzet van lokale vrijwilligers. Zij zullen ervoor zorgen dat de (dagelijkse) werkzaamheden worden uitgevoerd die nodig zijn om het bezoek aan het platform zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan kassa-werkzaamheden en het scannen van entreekaartjes. In totaal zullen zo’n 800 vrijwilligers nodig zijn, waarvan de werving en begeleiding door de VCRA wordt verzorgd. Opgeven kan vanaf nu per e-mail: ikhelpbijdeklim@vcra.n. l