Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 548 99 99


Jubileumprogramma '500 jaar Grote Kerk Alkmaar' bekend

Een jaar lang feest met meer dan 25 lokale projecten

In 2018 bestaat de Grote Kerk Alkmaar 500 jaar. Daarom wordt 16 februari de aftrap van een feestjaar vol optredens, tentoonstellingen en andere evenementen in de Grote Kerk gevierd. Meer dan 25 Alkmaarse organisaties werken mee en zien hun feestelijke plannen in 2018 werkelijkheid worden.

Bijzondere opening
Op vrijdag 16 februari 2018 worden alle inwoners van Alkmaar uitgenodigd voor de feestelijke opening van dit bijzondere jaar. De kerk vertelt tijdens deze avond wat het de afgelopen vijf eeuwen heeft meegemaakt.

Hoogtepunt: ‘Klim naar de hemel’
Een letterlijk hoogtepunt is het plan voor het vieringbalkon ‘Klim naar de hemel’. Van mei tot en met begin oktober kan iedereen het balkon beklimmen dat tegen de Grote Kerk aan gebouwd wordt. De kerk wil hiermee de bezoeker een nieuw perspectief bieden en laten zien ‘wat de kerk al 500 jaar ziet’.

Vijf Grote Meesters in Alkmaar
Het Drieluik van Maarten van Heemskerck – een topstuk dat vierenhalve eeuw lang in Zweden te bewonderen was – keert tijdelijk terug naar haar geboortegrond en zal in de Grote Kerk tentoongesteld worden. Het Stedelijk Museum presenteert een tentoonstelling van internationale allure met werken van Van Ruysdael en Saenredam. Samen met de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen en de beschilderingen op de orgelluiken door Caesar van Everdingen, zijn er dus in 2018 vijf Grote Meesters te zien in Alkmaar, een unicum.

Theatervoorstellingen, tentoonstellingen en meer
Tijdens het jubileumjaar worden bijzondere tentoonstellingen georganiseerd door onder andere AIA (De Kerken van Morgen), Rick Akkerman (De Wereld op je Bord) en de Kunstuitleen (Bede-Vaart). Superstar Theaterproducties presenteert Scrooge, de kerstmusical en Theatergroep Horizon brengt Tess, de Musical op de planken. TAQA Theater De Vest maakt een spannende, muzikale familievoorstelling Het Mysterie van Alkmaar en De Karavaan toont Opus Alkmaar.
Griezelen kan tijdens de film ‘Nosferatu’ (aangeboden door Filmhuis Alkmaar), waarbij live orgelmuziek te horen zal zijn. Muziekensembles La Sfera Armoniosa, de Alkmaarse Oratorium Vereniging en het Alkmaars Symfonie Orkest nemen de luisteraars mee terug in de tijd.

Programma in ontwikkeling
Directeur Peter Blaauboer is heel enthousiast over het programma: “geweldig dat er zoveel betrokkenheid is: overal in de stad wordt hard gewerkt om er een groot succes van te maken.” Toch houdt hij ook nog een slag om de arm: “het is ook goed om te benoemen dat nog niet alles rond is. Zo zijn we nog intensief in gesprek over de strenge veiligheidseisen die worden gesteld aan de Klim naar de Hemel en ook de financiering is nog niet helemaal rond.”

Er staat nog veel meer op het programma, bekijk het hier en volg de Facebookpagina van de Grote Kerk om niets te missen!