Wiedefistrijn 1600
© Okke van Breemen
© Okke van Breemen

Theaterwandeling: Wie de F* is TRIJN?

Fedde &de Carvalho i.s.m. Karavaan

Datum & tijd
Vr 29 sep | 16:00 - 17:30
Locatie
Consistorie
Prijzen
Jongeren tot 30 jaar / Studenten € 7,25
Regulier (vanaf prijs) € 14,50
Excl. drankje

Wie is TRIJN in 2023? Ontdek het op een immersieve tocht door Alkmaar vol muziektheater en geluidskunst. Startpunt is de Consistorie in de Grote Kerk.

Trijn Rembrands, hét vrouwelijk gezicht van Alkmaar Ontzet. 450 jaar geleden hielp zij vanaf de stadsmuren de Spaanse bezetter te verjagen. Haar geest is in Alkmaar nooit uitgedoofd. Wie is Trijn in 2023? Met een koptelefoon op volg je Trijn van de Grote Kerk door de binnenstad naar de plek waar het allemaal begon. Onderweg ontmoet je vrouwen die op haar lijken: hedendaagse Alkmaarders. Hoe vinden zij hun stem? Een muziektheatrale productie vol geluidskunst van Fedde &de Carvalho.

In de monumentale consistorie van de Grote Kerk heeft Trijn al zingend mot met een autoritaire geschiedschrijver. Hij maakte van haar een angstloos manwijf, Trijn heeft zo haar eigen verhaal. Dan doet Trijn een bevrijdende ontdekking over de vermogens die zij in het hiernamaals heeft. Zij geeft stem aan een judoka, wethouder, vrouwen coach met migratie-achtergrond, een jonge vrouw die op vrouwen valt en hét Alkmaarse kaasmeisje. Oer-Alkmaarse locaties als het stadhuis, de Mient, de Waag en het Victoriepark vormen het muzikale decor van de verhalen die zij dankzij Trijn eindelijk zelf mogen vertellen. Wat hebben deze vrouwen met elkaar gemeen?

Via vervreemdende klankwerelden betreden we een bijzondere nieuwe realiteit. 'Wie de F* is TRIJN' geeft een avontuurlijke, actuele en muzikale inkijk in de vrouwelijke kant van een samenleving die de erfenis vormt van het Alkmaars ontzet.

Fedde &de Carvalho is de kraakverse naam van het Alkmaarse makersduo Anne Roos Rosa de Carvalho en Fedde ten Berge (winnaar Victorie cultuurprijs 2022). Bij Fedde &de Carvalho staat toegankelijk experiment centraal. Geluid penetreert ons diepste wezen. Muziektheater en immersieve geluidskunst smelten samen tot een geheel eigen genre, het nieuwe Alkmaarse exportproduct. Fedde &de Carvalho brengt je nu i.s.m Theater De Vest, de Grote Kerk Alkmaar en Karavaan (vaste partner) een nieuwe verrassende ervaring.

De Volkskrant
“Sofieke de Kater houdt je in haar greep als Trijn Rembrands, heldin van het Alkmaars Ontzet. De performance van De Kater is hypnotiserend: als Rembrands houdt ze je een half uur in haar greep met haar gedurfde expressie, die varieert van ontsteltenis tot bravoure.”

Met dank aan: Gemeente Alkmaar, Victorie Cultuurfonds, 450 jaar Alkmaars ontzet, Monumentendag Alkmaar, VVV Alkmaar, Gemeente archief Alkmaar, alle vrouwen die deelnemen.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
16:00 - 17:30
16:00 - 17:30
Consistorie
Consistorie
19:00 - 20:30
19:00 - 20:30
Consistorie
Consistorie
16:00 - 17:30
16:00 - 17:30
Consistorie
Consistorie
19:00 - 20:30
19:00 - 20:30
Consistorie
Consistorie
21:00 - 22:30
21:00 - 22:30
Consistorie
Consistorie
13:00 - 14:30
13:00 - 14:30
Consistorie
Consistorie
16:00 - 17:30
16:00 - 17:30
Consistorie
Consistorie
19:30 - 21:00
19:30 - 21:00
Consistorie
Consistorie
Cast & info
Regie Anne Roos Rosa de Carvalho (script, regie, compositie), Fedde ten Berge (geluidskunst, compositie), Sofieke de Kater (spel, zang) / beeld ontwerp: Okke van Breemen / productie assistentie: Marieke Buytenhuijs.
Website http://www.endecarvalho.nl/
Recensies
De Volkskrant over Wie de F* is TRIJN
“Sofieke de Kater houdt je in haar greep als Trijn Rembrands, heldin van het Alkmaars Ontzet. De performance van De Kater is hypnotiserend: als Rembrands houdt ze je een half uur in haar greep met haar gedurfde expressie, die varieert van ontsteltenis tot bravoure.” (de Volkskrant)
NRC Handelsblad over Luchtbespiegelingen
"het slotbeeld van de voorstelling treft een prikkelende balans tussen de hoop dat de mensheid toch tot overeenstemming kan komen, en de gegronde vrees dat het allemaal al te laat is en we kibbelend ten onder zullen gaan."
Theaterkrant en Scènes over Avé
"De Carvalho acteert op bijzondere wijze de verlorenheid en eenzaamheid van de mens. In prachtige projecties en met muziek van Fedde ten Berge ondergaat de toeschouwer de oneindigheid van het universum en de nietigheid van de mens daarin. Ook het besef dat dit historisch erfgoed is, draagt bij tot een bijzondere voorstelling. Deze makers vervullen het ideaal: oorspronkelijk én ze stellen hoge eisen aan zichzelf. Daarvan is de toeschouwer getuige”. Theaterkrant over Avé "Anne Roos Rosa de Carvalho sprong er uit met haar Avé. We staan in een hoekje van een fabriek- shal en opeens hangt Anne half uit het systeemplafond. Ze heeft een lange reis gemaakt, want ze komt helemaal van 2090. Ze heeft een boodschap voor ons die ze verpakt in een sprankelende voorstelling waarin teksten, performance en een schitterend decor met fraaie projecties elkaar fraai afwisselen". Scènes over Avé (4 sterren)
het Parool over Een Vrouw en Een Engel
"Van hele andere orde is Een vrouw en een engel, een multimediale, documentaire én literaire theatervoorstelling. Flarden uit het gedicht worden versneden met prachtige vechtdans, live-muziek, soundscapes en documentair materiaal waarin diverse mensen op de thematieken uit het gedicht reageren. Kun je van iemand houden en met iemand vechten tegelijk? Kan iets tegelijk goed en oneerlijk zijn? Een vrouw en een engel is een sympathiek voorbeeld van theater als kerkdienst.”
Datum & tijd
Vr 29 sep | 16:00 - 17:30
Locatie
Consistorie
Prijzen
Jongeren tot 30 jaar / Studenten € 7,25
Regulier (vanaf prijs) € 14,50
Excl. drankje
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]