EF160914 02

8 October Vereeniging

Herdenkingsplechtigheid en Ontzetrede

Eén van onze jaarlijkse tradities

Datum & tijd
Za 7 okt | 12:00 - 13:00
Locatie
Grote Kerk Alkmaar
Prijzen

Het jaarlijkse plechtige hoogtepunt van de herdenking en viering van Alkmaar Ontzet is het uitspreken van de Ontzetrede in de Grote Sint Laurenskerk.

Traditioneel wordt de ontzetrede uitgesproken door een inspirerend persoon en is er een link met het thema van de Ontzetviering. De spreker voor de Ontzetrede van 2023 wordt later bekendgemaakt. De muzikale omlijsting van de herdenking is in handen van het Stedelijk Harmonieorkest Soli Deo Gloria Alkmaar.

Alkmaar Ontzet kan niet zonder dit moment van stilstaan bij de vrijheidsstrijd van 1573, dat gelinkt wordt aan het heden. Ons verleden maakt onze toekomst. Dit jaar herdenken en vieren wij dat het 450 jaar geleden is dat Alkmaar van de Spanjaarden ontzet werd: 450 jaar Alkmaar Ontzet. Het is een jubileumjaar vol met activiteiten het hele jaar. Het bestuur bepaalt ieder jaar een aansprekend thema voor de viering en herdenking.

Het overkoepelende thema voor 2023 is Het Licht van de Vrijheid. Dit thema is gekozen omdat in het jubileumjaar wij vooral stilstaan bij de vrijheid die wij toen hebben behouden en waaraan wij nu nog steeds moeten werken en zelfs voor moeten strijden. Uiteraard heeft het ook een verbondenheid met het nieuwe glas-in-loodraam in de Grote Kerk – Het Grote Raam – wat ook deze titel heeft. Maar het refereert ook naar de vier waarden die 450 jaar gelden bij de Geboorte van Nederland ook golden en nu nog steeds van kracht zijn:

- Vrijheid
- Verdraagzaamheid
- Verbondenheid
- Verscheidenheid.

Het is ook traditie dat de stadsdichter het Ontzetgedicht uitspreekt. Maria Barnas, de stadsdichter van de gemeente Alkmaar, spreekt tijdens de herdenkingsplechtigheid haar Ontzetgedicht uit.

Gratis toegang.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
12:00 - 13:00
12:00 - 13:00
Grote Kerk Alkmaar
Gratis toegang
Grote Kerk Alkmaar
Datum & tijd
Za 7 okt | 12:00 - 13:00
Locatie
Grote Kerk Alkmaar
Prijzen
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]