Zomeravondconcert
Bert den Hertog
Datum & tijd
Locatie
Prijzen
“De dans, begin en einde”
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie Zomeravondconcerten plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 5 juli en 16 augustus.
De Haagse organist Bert den Hertog heeft het thema “de dans, begin en einde” gekozen voor zijn Alkmaarse debuut. Den Hertog werkt aan een bijzonder Bachproject waarbij de orgelwerken worden opgenomen op orgels uit de 20ste eeuw. In Alkmaar speelt Bert op het Van Covelens-orgel een Estampie, één van de oudst bekende orgelwerken. Primeur voor Alkmaar vormen de drie “Pattern Dances” van Nathalie Draper, een compositie uit 2022, speciaal gecomponeerd voor een orgel in de middentoonstemming. Op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel vertolkt Bert naast muziek van Buxtehude en Bach ook de zelden gespeelde Toccata van Marius Monnikendam. De tweede primeur vormt “Viatore”, een werk van de Letse componist Pēteris Vasks. In deze compositie komt het gekozen thema terug, het verbeeldt een levensweg van het begin tot het einde.
Programma
De dans: begin en einde
Koororgel:
Uit Robertsbridge Codex, 14de eeuw: Estampie nr. 2
The Queen’s Almand, W. Byrd
Uit Pattern Dances for meantone organ (2022), Nathalie Draper: I. Pulse, II. Breathe, III. Glide.
Hoofdorgel:
Passacaglia en Fuga in c, BWV 582, J.S. Bach
Pauze
Hoofdorgel:
Passacaglia in d, D. Buxtehude
Viatore, P. Vasks (dit stuk van ca. 18 minuten beeldt een levensweg van begin tot einde uit, en is geschreven in ¾ maat)
Toccata (1936), M. Monnikendam
Biografie
Bert den Hertog werd in 1978 te Gouda geboren. Vanaf 1997 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten, Bernard Winsemius en Willem Tanke aan het Rotterdams Conservatorium, afgesloten in 2005 met het diploma Uitvoerend Musicus na een recital in de Rotterdamse St. Laurenskerk waarin hij met groot symphonieorkest de Symphonie in G klein op. 25 voor orgel en orkest van Marcel Dupré uitvoerde. Tijdens zijn studie won hij 4 (inter-)nationale orgelconcoursen. Bert concerteerde sindsdien op vele grote en kleinere orgels in Nederland, en was als solist te gast op orgelfestivals in Rusland (St. Petersburg en Moskou), Estland, Roemenie, Polen, Duitsland, België en Frankrijk.
Van 2000-2010 was Bert organist te Rotterdam, vanaf 1 juni 2010 is hij benoemd als hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische, 18de eeuwse Steevens/Lohman/Flentrop orgel bespeelt. Vanaf 2013 is hij concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag Centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) uit 1906 bespeelt en promoot. Op dit orgel voert hij elk jaar verschillende grote orgelcycli uit. Van Bert's spel verschenen inmiddels acht CD's (met repertoire uit alle stijlperioden) die in de internationale pers lovend werden besproken. The American Organist schreef in 2009 over zijn interpretatie van de 3de en 6de Symphonie van Vierne: "His playing is passionate, powerful and poetic.'' Bert is bezig met hij een opname van alle orgelwerken van J.S. Bach, in chronologische volgorde, op moderne orgels, te beluisteren op alle digitale streamingplatforms (Spotify, AppleMusic, Qobuz…) Naast het geven van recitals is Bert orgel- en pianodocent aan de Stichting Muziekonderwijs te Leiderdorp. Meer info op www.bertdenhertogorganist.nl