Interieur Kerk Orgel

Rondom Bach

Leden van het Sweelinck Barokorkest

Datum & tijd
Za 10 dec | 16:30 - 17:30
Locatie
Grote Kerk Alkmaar
Prijzen

Vanaf 29 oktober wordt in de Grote Kerk Alkmaar op een aantal zaterdagen een gratis toegankelijk concert in de serie ‘Rondom Bach’ geprogrammeerd. De serie is samengesteld door stadsorganist Pieter van Dijk en biedt luisterrijke zaterdagmiddagconcerten met orgelmuziek, vaak aangevuld met andere instrumenten.

Entree is gratis, een donatie na afloop is welkom.

Tijdens het programma van dit Rondom Bach concert staat de begrafeniscantate Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit ook bekend als de Actus Tragicus (BWV 106) van Johann Sebastian Bach centraal. Deze vroege cantate ontstaan in 1707 heeft een bezetting met bijzondere instrumenten. De instrumentale bezetting bestaat uit twee blokfluiten, twee Viola da Gamba’s (instrumenten die Bach zelden inzette voor zijn cantates) en basso continuo en wordt aangevuld door een ensemble van 4 solozangers die ook als ensemble functioneren.
De cantate bevat een tweetal begrafenis koralen, het melancholieke “Mit Fried und Freud ich fahr dahin” en de melodie van “Ich hab mein Sach Gott heimgestellt”. Deze melodie wordt niet gezongen maar door de blokfluiten tot klinken gebracht.
Voor en na de cantate hoort u orgelbewerkingen over dezelfde koralen.
De door Bach zeer bewonderde Dietrich Buxtehude componeerde voor de begrafenis van zijn eigen vader 4 contrapunti over “Mit Fried und Freud”. In deze zeer polyfone muziek maakt Buxtehude gebruik van omkeerbaar contrapunt. De variaties worden afgesloten door een klaaglied.
De vroegste verzameling koraalbewerkingen van de jonge Bach, de Neumeister collectie, bevat een orgelbewerking over “Ich hab mein Sach Gott heimgestellt” BWV 1113, een bewerking geschreven in de midden-Thüringse stijl waarin de Bach familie zo excelleerde.
Het programma wordt omlijst door het monumentale Praeludium et Fuga in e-klein BWV 548. Deze compositie sluit qua toonsoort en affect naadloos aan bij de stemmingen en emoties die in de begrafeniscantate worden uitgebeeld.

Programma
J.S. Bach
Praeludium in e moll BWV 548

Dietrich Buxtehude
Mit Fried und Freud ich fahr dahin BuxWV 75

J.S. Bach
Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (Actus Tragicus) BWV 106

J.S. Bach
Ich hab mein Sach Gott heimgestellt BWV 1113

J.S. Bach
Fuge in e moll BWV 548

Uitvoerenden:
Sweelinck Barokorkest
Kristy van Dijk and Mathilde Aigouy (blokfluiten), Xander Baker and Adriana Mendez (viola da gamba), Judith Fröschl and Antonio Pedrosa (continuo), Gaia Szames, Elena Roce, Wessel van Ham and Camilo Delgado Diaz (zangers)

Pieter van Dijk-orgel

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
16:30 - 17:30
16:30 - 17:30
Grote Kerk Alkmaar
Grote Kerk Alkmaar
Datum & tijd
Za 10 dec | 16:30 - 17:30
Locatie
Grote Kerk Alkmaar
Prijzen
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]