NH NL 072 548 99 99

Stichting Barokconcerten Nederland

360° Bach (2022)

verhuring
Beleef in de Grote Kerk van Alkmaar prachtige composities van J.S. Bach in een intieme setting tijdens 360° Bach.

Boerencantate & Koffiecantate
Beleef twee humorvolle Cantates die Bach componeerde. In de Boerencantate bespot een boer en zijn vrouw Mieke de oneerlijke praktijken van de belastingbeambte Dieskau. De compositie is een echte comedia dell árte! Het bestaat uit maar liefst 24 deeltjes gebaseerd op folklore dansen, liedjes en ritmes. De Boerencantate swingt, is expressief en nauwkeurig toegesneden op de tekst.
In de Koffiecantate wil vader Schlendrian (Meneer Luiwammes) een einde maken aan de koffie verslaving van zijn dochter Lieschen. Pas wanneer hij haar een echtgenoot toezegt belooft zij geen koffie meer te drinken. Maar slimme Lieschen laat wel een clausule opnemen die haar toestaat net zoveel koffie te drinken als zij wil! In Europa begon in 1700 de opmars van de koffiehuizen. Bach zelf was ook frequent bezoeker van koffiehuis 'Zimmermann' in Leipzig waar de Koffiecantate ook zijn première beleefde.

De hoofdrollen tijdens deze cantates zijn weggelegd voor sopraan Olga Zinovieva, bas Thilo Dahlmann en tenor Martinus Leusink. Normaliter staan deze topsolisten op internationale concertpodia maar nu laten zij u in intieme setting kennismaken met de humoristische kant van Bach!

Première
Tijdens de 360 GRADEN BACH concerten gaat u luisteren naar twee beroemde Bach composities die werden gearrangeerd door Vaughan Schlepp. Het prachtige 'Air' van Bach in een verrassende stijl en Bachs meest bekende orgelwerk 'Toccata in d' nu in een spectaculair arrangement voor strijk ensemble en clavecimbel.

De tweede orkest suiteZonder onderbreking kan fluitiste Katja Pitelina in deze compositie laten horen wat zij waard is.
'Orkest Suite nr. 2' bestaat uit een aantal dansen die in de 17de eeuw aan het hof werden vertolkt: rondeau, sarabande, menuet, polonaise. Het werk eindigt met een zeer virtuoze badinerie!

Boerencantate - Bach
Koffiecantate - Bach
Orkest Suite nr. 2 - Bach
Air - Bach