Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 548 99 99


Rondom Bach

Pieter van Dijk & Alexandra Bellamy - barokhobo & hobo d'amore

klassiek
Vanaf 9 oktober wordt in de Grote Kerk Alkmaar maandelijks een gratis toegankelijk concert in de serie ‘Rondom Bach’ geprogrammeerd. De serie is samengesteld door stadsorganist Pieter van Dijk en biedt luisterrijke zaterdagmiddagconcerten met orgelmuziek, vaak aangevuld met andere instrumenten.

Dit Rondom Bach concert staat in het teken van de barokhobo. Johann Sebastian Bach en zijn lievelingsleerling Johann Ludwig Krebs schreven diverse composities voor de hobo, hobo d’amore en hobo da caccia. Ook orgelbouwer Franz Casper Schnitger was geïntrigeerd door de klank van deze instrumenten. Speciaal voor het Alkmaarse orgel ontwikkelde hij het register Hautbois, toentertijd een absolute noviteit! Door de lage stemming van het Alkmaarse orgel mengt dit instrument voortreffelijk met de barokhobo. Op het programma staan o.a. de prachtige Fantasie in g- klein van Krebs voor hobo en orgel, enkele bekende Sinfonia’s uit Cantates van Bach en een prachtige bewerking van het koraal Jesu meine Freude.

Entree is gratis, een donatie na afloop is welkom. Houd de website in de gaten voor de actuele programmering!
Kaarten
Over Alexandra Bellamy

Alexandra is afgestudeerd aan Oxford University met een bachelor in Music en aan The Royal Academy of Music met een Advanced Diploma in Performance (historische hobo’s). Daarna ronde ze haar muzikale training af als eerste hobo in de EUBO (het barok orkest van Europese Unie). De laatste 25 jaar is ze op een groot aantal bekroonde CD’s te horen en is een veel gevraagde soliste en eerste hoboiste , vooral bij vermaarde oude-muziek orkesten van Londen. Vanaf 1999 tot 2008 was ze eerste hobo met het ensemble ‘The King’s Consort’ en verscheen op veel van de opnames van die tijd, in het bijzonder op een CD van de 3 Hobo Sonatas van Handel. Alex heeft ook een lange relatie met de kamermuziekgroep ‘Florilegium’, The Gabrieli Consort (Paul McCreesh) Arcangelo (Jonathan Cohen) en met barokviolist Rachel Podger en haar groep ‘Brecon Baroque’ met wie zij het Concert van Bach voor Viool en Hobo heeft opgenomen. Als eerste hobo van The Dunedin Consort (John Butt) heeft Alex het geluk gehad om deel te mogen nemen aan veel geprezen CD opnames waaronder de Brandenburgse Concerten, de Johannes Passion en de Weinachtsoratorium. In 2018 werd ze tweede hobo bij het orkest ‘Orchestra of the Age of Englightenment’ met wie ze onder andere operaproducties in Glyndebourne heeft gedaan en vele internationale tournees. Andere carrière hoogtepunten zijn een aantal tournees in Australie met ‘Australian Chamber Orchestra’ (Richard Tognetti) en meer recentelijk als eerste hobo in een project met ‘Budapest Festival Orchestra’ (barokserie). In Nederland heeft ze met ‘Amsterdam Baroque Orchestra’ (Ton Koopman). Holland Baroque en The New Dutch Academy gewerkt. Alexandra woont in de omgeving van Alkmaar met haar partner (cellist Pieter Wispelwey) en kinderen maar blijft terugkeren als coach aan de The Royal College of Music en The Royal Academy of Music, beide in Londen.

Lees meer