Frank Van Wijk

Datum & tijd
Vr 1 jul | 12:00 - 13:00
Prijzen

Waarom zou Frank van Wijk een paar onbekende Nederlandse componisten presenteren als meesters in hun vak? Want wie, behalve een kenner, heeft ooit gehoord van Gerhardus Havingha, Willem de Fesch of Johannes Gijsbertus Bastiaans? Ze zijn immers niet zoals de naam Sweelinck tot icoon van Nederlands muzikaal erfgoed uitgeroepen. Toch hebben ze hun sporen nagelaten. Gerhardus Havingha haalde in 1723 de beroemde orgelmaker Schnitger naar Alkmaar en bracht daarmee een cultuurschok teweeg. De negentiende-eeuwer Bastiaans was de promotor van de muziek van Johann Sebastian Bach. Violist Willem de Fesch is weliswaar in Alkmaar geboren maar verkeerde later in de kringen van George Friedrich Händel in Londen. Vernieuwer, promotor, carrièrejager, deze musici waren meer dan hun muziek. Ze waren meesters in hun vak en daarom haalt Frank van Wijk hun muziek onder het stof vandaan.

Kaasmarktconcert/Cheese Market concert

Dutch Masters: Van Sweelinck tot Bastiaans

Van Covelensorgel

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
- Toccata in C [SwWV 283]
- Onder een linde groen (4 variaties) [SwWV 325]

Van Hagerbeer-Schnitgerorgel

Gerhardus Havingha (1696-1753)
Ouverture octava in F (1725)

Willem de Fesch (1687-1761)
Concerto in c [Op. 5, no.5] (1725)
Allegro - Siciliano - Vivace
(orgeltranscriptie door Frank van Wijk)

Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875)
Dubbelfuga in g (uit: 6 Orgelstukken, 1841)

Gratis toegang

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
Cast & info
Meer informatie Over Frank van Wijk Frank van Wijk (Alkmaar, 1964) studeerde van 1983 tot 1991 orgel, clavecimbel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hij is actief als docent (orgel, clavecimbel en clavichord), kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH), beheerder van het Müller-orgel (1762) van de Kapelkerk te Alkmaar) en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk. Verder is hij nauw betrokken bij de orgelactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en Orgelfestival Holland. Met de Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk vormt hij een orgelduo. Sinds 2016 is Frank van Wijk muzikaal leider en organist van de Stichting Internationale Orgelreizen. Hij maakte verschillende opnamen op CD en DVD en publiceert regelmatig artikelen. In 2012 verscheen bij uitgeverij Donemus een 32-delige uitgave van de verzamelde werken van de Nederlandse componist, organist en Bachpionier Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875), waarvoor hij de uitgave van de orgelwerken verzorgde. Met Pieter van Dijk verzorgde hij in 2018 een moderne uitgave van het Camphuysen Manuscript, een 17e eeuwse collectie van 36 anonieme composities voor toetsinstrumenten.
Datum & tijd
Vr 1 jul | 12:00 - 13:00