NH NL 072 548 99 99

Zomeravondconcert door Pieter van Dijk & Frank van Wijk

Verzoekprogramma

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 8 juli en 9 september. Deze editie wordt verzorgd door organisten Frank van Wijk en Pieter van Dijk. Samen spelen zij traditigetrouw een verzoekprogramma als afsluiter van de reeks Zomeravondconcerten.

Ieder jaar wordt de Alkmaarse concertserie afgesloten met een concert waarin de wensen van de concertbezoekers centraal staan. Ook dit jaar zullen Frank en Pieter een fraai en afwisselend programma samenstellen uit de hopelijk vele verzoeken. Altijd weer spannend welke composities men graag in Alkmaar wil horen en of deze stukken zich ook op
Alkmaarse orgels laten vertolken.

Biografie Pieter van Dijk
Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland, www.orgelfestivalholland.nl.
Zijn orgelopleiding ontving Pieter van Dijk van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986) behaalde hij prijzen.
Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk.
De dvd Alkmaar - the Organs of the Laurenskerk - ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik.
In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. Van het Alkmaarse orgel verschenen sindsdien 3 dubbel cd’s met Clavierübung III, de Leipziger koralen en de Neumeister collectie. Het Orgelbüchlein werd opgenomen op het Garrels-orgel te Purmerend.
Meer informatie: www.dmp-records.nl.
Pieter van Dijk vormt een orgel duo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuo speler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa.
Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen.
Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

Biografie Frank van Wijk
Frank van Wijk studeerde van 1983 tot 1991 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam de hoofdvakken orgel (bij resp. Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Hans van Nieuwkoop), clavecimbel (bij Bob van Asperen en Kees Rosenhart) en kerkmuziek (ondermeer bij Klaas Bolt).
Hij is actief als docent (orgel, clavecimbel en clavichord), kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH), beheerder van het Müller-orgel (1762) van de Kapelkerk te Alkmaar en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk. Verder is hij nauw betrokken bij de orgelactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en Orgelfestival Holland. Met de Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk vormt hij een orgelduo. Hij maakte verschillende opnames op cd en dvd en publiceert regelmatig artikelen.  In 2012 verscheen bij uitgeverij Donemus een 32-delige uitgave van de verzamelde werken van de Nederlandse componist, organist en Bachpionier Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875), waarvan hij de uitgave van de orgelwerken verzorgde. In 2018 publiceerde hij samen met Pieter van Dijk het 17e eeuwse Camphuysen Handschrift. Sinds 2016 is hij organist/reisleider voor de Stichting Internationale Orgelreizen.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50 PrijsCJP € 7,50
    Excl.drankje