NH NL 072 548 99 99

Zomeravondconcert door Pieter van Dijk

Van Sweelinck & Bach twee CD presentaties

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 7 juli en 15 september. Deze editie wordt verzorgd door stadsorganist Pieter van Dijk.

Stadsorganist Pieter van Dijk werkt sinds 2017 aan een opname van de complete orgelwerken van Bach. De helft van deze serie wordt opgenomen op het Alkmaarse Van Hagerbeer/Schnitger orgel, een Bachorgel bij uitstek.
Tijdens dit concert zal deel 7 worden gepresenteerd met een keuze uit de Schübler koralen, een aantal weinig gespeelde koraalbewerkingen en de flitsende Toccata, Adagio en Fuga in C.
Om Sweelincks 400ste sterfdag te vieren,is er samen met de Poolse organist Krzysztof Urbaniak ook een dubbelCD opgenomen op zowel het Van Covelens orgel als het het Hummel/Nitrowsky orgel in Olkusz/Polen. De Hollandse orgelbouwer Flentrop restaureerde enkele jaren geleden dit bijzondere orgel, ook een heel geschikt instrument om de muziek van Sweelinck op tot leven te wekken. Ook deze dubbelCD wordt gepresenteerd met ondermeer de variaties over ‘Ich fuhr mich über Rheine’ en de Hexachord Fantasia.

Van Covelens orgel

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Toccata in a
Ich fuhr mich über Rheine
Echofantasia in a
Fantasia ut re mi fa sol la

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Fuge in h-moll ueber ein Thema von Corelli BWV 579
Trio in G dur BWV 586
Praeludium et Fuga in d-moll BWV 549a

pauze

JS Bach (1685-1750)
De 6 Schuebler Choraele BWV 645-650
Wachet auf, ruft uns die Stimme
Wo soll ich fliehen hin
Wer nur den lieben Gott laesst walten
Meien Seele erhebt den Herrn
Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ
Kommst du nun Jesu vom Himmel herunter

Toccata, Adagio und Fuge in C dur BWV 564

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50. In verband met de coronamaatregelen is reserveren vooraf verplicht en daarom dienen de tickets voor Vrienden dit jaar via deze website gekocht te worden (en dus niet aan de deur, zoals voorgaande jaren).
Actie: heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50
    Excl.drankje
Biografie Pieter van Dijk

Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland, www.orgelfestivalholland.nl. Zijn orgelopleiding ontving Pieter van Dijk van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986) behaalde hij prijzen. Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk. De dvd Alkmaar - the Organs of the Laurenskerk - ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik. In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. Van het Alkmaarse orgel verschenen sindsdien 3 dubbel cd’s met Clavierübung III, de Leipziger koralen en de Neumeister collectie. Het Orgelbüchlein werd opgenomen op het Garrels-orgel te Purmerend. Meer informatie: www.dmp-records.nl. Pieter van Dijk vormt een orgel duo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuo speler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa. Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen. Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.