NH NL 072 548 99 99

Zomeravondconcert door Pieter van Dijk

JS Bach - Die Kunst der Fuge

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 7 juli en 15 september. Deze editie wordt verzorgd door stadsorganist Pieter van Dijk.

In 1956 verscheen een langspeelplaat met Bachs Kunst der Fuge gespeeld door de blinde organist Helmuth Walcha die het Alkmaarse Van Hagerbeer/Schnitger orgel wereldfaam zou bezorgen. Walcha behoorde tot de eerste organisten van zijn generatie die inzag dat de muziek van Bach het beste tot zijn recht komt op goed bewaarde historische orgels. De Kunst der Fuge werd op het eind van Bachs leven gecomponeerd en wordt heden ten dage beschouwd als een encyclopedie van de fugakunst. Ondanks het feit dat de 14 fuga’s en 4 canons op eenzelfde thema gebaseerd zijn, drukken deze composities een grote verscheidenheid aan menselijke emoties uit. De kleurenpracht van het Alkmaarse grote orgel is daarbij een grote inspiratiebron.

Contrapunctus 1                            BWV 1080/1

Contrapunctus     13, a 3 inversus                    BWV 1080/13,2
Contrapunctus     14, Fuga a 3 soggetti            BWV 1080/19

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50. In verband met de coronamaatregelen is reserveren vooraf verplicht en daarom dienen de tickets voor Vrienden dit jaar via deze website gekocht te worden (en dus niet aan de deur, zoals voorgaande jaren).
Actie: heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50
    Excl.drankje
Biografie Pieter van Dijk

Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland, www.orgelfestivalholland.nl. Zijn orgelopleiding ontving Pieter van Dijk van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986) behaalde hij prijzen. Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk. De dvd Alkmaar - the Organs of the Laurenskerk - ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik. In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. Van het Alkmaarse orgel verschenen sindsdien 3 dubbel cd’s met Clavierübung III, de Leipziger koralen en de Neumeister collectie. Het Orgelbüchlein werd opgenomen op het Garrels-orgel te Purmerend. Meer informatie: www.dmp-records.nl. Pieter van Dijk vormt een orgel duo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuo speler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa. Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen. Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.