NH NL 072 548 99 99

Zomeravondconcert door Jos van der Kooy

Sweelinck als inspiratiebron voor nieuwe muziek en Bachs sterfdatum

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 7 juli en 15 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Jos van der Kooy.

Jos van der Kooy, voormalig stadsorganist van Haarlem, brengt in dit concert een ode aan zijn oude leermeester Piet Kee, die maar liefst 34 jaar organist was van de Laurenskerk alhier. In drie Valerius liederen combineert Kee technieken van Sweelinck met eigentijdse elementen. Deze stukken werden in 1976 voor het Alkmaarse grote orgel gecomponeerd en door hem in première gespeeld. Van der Kooy laat ook zijn improvisatiekunst horen op het koororgel.
Eenzelfde spannende verbinding is het nieuwe werk van Daan Manneke dat twee bekende Sweelinck composities, Mein junges Leben hat ein Endt en de chromatische Fantasie in een nieuw licht zet. Na de pauze aandacht voor de sterfdag van Bach met oa de magistrale Phantasie und Fuge über BACH, de ode die Max Reger aan zijn idool bracht.

Piet Kee (1927 - 2018)
Gedenck - clanck 76
ode aan Adriaan Valerius (1575-1625)
drie oud-nederlandse liederen, bewerkt voor orgel, aansluitend bij klanken uit de tijd van Valerius’ en Sweelincks  -èn de onze.
- O Nederland! let op u saeck
- Hoe groot, o Heer, en hoe vervaerlic
- Merck toch hoe sterck

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621)
Mein junges Leben hat ein Eind SwWV 324

Daan Manneke 1939
Evocazione/Fantasia Cromatica (2019)

Jan Pieterszoon Sweelinck
Fantasia Cromatica SwWV 258

KOORORGEL

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie

PAUZE

HOOFDORGEL
Vandaag gedenken we de 271ste sterfdag van Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Sonata VI à 2 Clav: et Pedal in G dur BWV 530
Vivace – Lento- Allegro
Max Reger
1873 – 1916
Phantaie und Fuge über BACH

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50. In verband met de coronamaatregelen is reserveren vooraf verplicht en daarom dienen de tickets voor Vrienden dit jaar via deze website gekocht te worden (en dus niet aan de deur, zoals voorgaande jaren).
Actie: heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50
    Excl.drankje