Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 548 99 99


Zomeravond orgelconcert door Sietze de Vries

Mein hütter undt mein hirtt

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 7 juli en 15 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Sietze de Vries. 

Sietze de Vries (Groningen Martinikerk)  koos als motto de openingszin van Psalm 23. Deze Psalm werd door Sweelinck voor orgel bewerkt. De Vries heeft een grote faam als improvisator waarin hij ook musiceert in de muzikale taal van de componisten uit de Sweelinckschool. Hij zal over dezelfde Psalmmelodie improviseren op het koororgel. Op het grote Van Hagerbeer/Schnitger orgel opent Sietze zijn concert met het monumentale werk ‘Was kann uns kommen an für Not’ van Sweelinckleerling Jacob Praetorius. Dezelfde melodie ligt ten grondslag aan de Fantasie van Jan Adam Reinken, de organist van de Katharinenkirche in Hamburg, die in Deventer werd geboren en door Sweelincks leerlingen werd opgeleid. Ook op het grote orgel vertoont De Vries zijn improvisatiekunsten.  
                      
Programma:

Hoofdorgel:

Jakob Praetorius (1586-1651):
Was kann uns kommen an für Noth (Psalm 23)
Versus I con Pedale doppio
Versus II 
Versus III auff 2 Clav.
Versus IV

Johann Adam Reincken (1643-1722): 
Choralphantasie: Was kann uns kommen an für Not

Sietze de Vries (* 1973):
Improvisatie: Der Herr ist mein getreuer Hirt (melodie Evangelisches Gesangbuch 274 en Allein Gott in der höh’ sei Ehr)

** PAUZE **

Koororgel:

Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621): 
Toccata XX in C
Psalm 23 Mein hütter undt mein hirtt (3 versus)

Sietze de Vries:
Improvisatie: Psalm 23 (Geneefse melodie)

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50. In verband met de coronamaatregelen is reserveren vooraf verplicht en daarom dienen de tickets voor Vrienden dit jaar via deze website gekocht te worden (en dus niet aan de deur, zoals voorgaande jaren).
Actie: heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis!
Kaarten
  • Zaal Grote Kerk
    Prijs Normaal € 8,50
    Excl.drankje
Biografie Sietze de Vries

Sietze de Vries is internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus. Hij ontving zijn orgelopleiding onder anderen van Wim van Beek en Jos van der Kooy. Bij laatstgenoemde docent studeerde hij eveneens improvisatie, net als bij de illustere Jan Jongepier. Naast zijn bachelor en master diploma’s, is hij in het bezit van de bevoegdheidsverklaring I Kerkmuziek en de aantekening improvisatie. Tijdens en na zijn studie aan de conservatoria van Groningen en Den Haag maakte hij naam door niet minder dan vijftien prijzen te winnen bij diverse orgelconcoursen. Een afsluitend hoogtepunt van deze periode was het winnen van het internationale improvisatieconcours te Haarlem in 2002. In het nieuwe millennium nam de carrière van Sietze de Vries ook internationaal een hoge vlucht: hij concerteert, doceert en jureert in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zuid-Afrika en Australië. Als docent is hij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en hij is organist van de Groningse Martinikerk als opvolger van Wim van Beek. In zijn functie van artistiek leider van het Orgel Educatie Centrum Groningen, promoot hij het historische orgelbezit van de provincie, met als uitvalsbasis de Petruskerk te Leens. Naast zijn werk als concerterend en docerend organist, is Sietze de Vries internationaal actief als excursieleider, geeft hij lezingen en masterclasses, maakt hij mediaproducties en produceert hij speciale kinderprogramma’s rondom het orgel. Zijn betrokkenheid bij het ontwikkelen van jong talent blijkt ook uit het feit dat hij vaste begeleider is van de bekende Koorschool Noord Nederland (Roden Girl Choristers). Artikelen van zijn hand over kerkmuziek, orgelbouw en improvisatie verschijnen regelmatig in diverse internationale bladen. Meer informatie: www.sietzedevries.nl

Lees meer