Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 548 99 99


Zomeravond orgelconcert door Jan van de Laar

Van Erbach tot Bach

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 7 juli en 15 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Jan van de Laar. 

Jan van de Laar is al vele jaren organist van het prachtig bewaard gebleven Robustelly orgel in Helmond. Hij heeft een gevarieerd programma uitgekozen voor zijn concert in Alkmaar met bekende en onbekende namen. Ooit gehoord van Severin Schaighofer? Van hem klinkt een Canzona op het koororgel. Van jubilaris Sweelinck zijn zelden gespeelde Almande en aandacht voor zijn Zuid-Duitse collega Christian Erbach van wie een Canzona zal klinken.
Daarnaast wijdt Van de Laar zich aan muziek van Dietrich Buxtehude met wiens virtuoze Praeludium in d hij het concert zal openen. In Lüneburg had de jonge Bach les van Georg Böhm. Van hem speelt Jan een koraalpartita. Bachs lievelingsleerling Krebs is met drie werken vertegenwoordigd. Het concert wordt besloten met enkele meesterwerken van Bach zelf.                        

Programma

Hoofdorgel

1.    Praeludium in d BuxWV 140 - Dietrich Buxtehude (1737 – 1707)                

2.    Partita sopra  “Ach wie nichtig, ach wie flüchtig” - Georg Böhm (1661 – 1733)    
        
3.    Johann Ludwig Krebs (1713 – 1780)
       a) Trio in Es - Adagio – non tanto allegro                        
       b) Fantasia à gusto italiano    
       c) Fantasia sopra Freu dich sehr, o meine Seele        
                                            

4.    Concerto in C gr. terts    BWV 595 - Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

                    Pauze

Koororgel    

5.    Severin Schwaighofer (± 1640 – 1700)
       a) Toccata secondo                        
       b) Canzon[a]    
                                                                    
6.    Allemand (Gratie) - Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621)                                        

7.    Canzon à 4 del quarto tono - Christian Erbach (± 1570 – 1635)                 

Hoofdorgel

8.    Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
        a) Wer nur den lieben Gott läßt walten    BWV 647    
        b) Meine Seele erhebt den Herren BWV 648    

9.    Praeludium en Fuga in e kl. terts BWV 548    

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50. In verband met de coronamaatregelen is reserveren vooraf verplicht en daarom dienen de tickets voor Vrienden dit jaar via deze website gekocht te worden (en dus niet aan de deur, zoals voorgaande jaren).
Actie: heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis!
Kaarten
  • Zaal Grote Kerk
    Prijs Normaal € 8,50
    Excl.drankje
Biografie Jan van de Laar

Jan van de Laar behaalde het diploma solospel orgel met onderscheiding van muzikaliteit aan het Utrechts Conservatorium. Vervolgens studeerde hij clavecimbel en piano. Volgde cursussen bij o.m. Anton Heiller (Bach) en Ewald Kooiman (oudfranse muziek). Hij nam deel aan interpretatiecursussen voor oude muziek bij Alan Curtis en William Christie te Innsbruck. Als organist en dirigent is Jan van de Laar sinds 1976 verbonden aan de St. Lambertuskerk te Helmond waar hij het historische orgel van Guilaume Robustelly uit 1772 bespeelt. Verder is hij actief als dirigent van het koor Nuove Musiche. Hij treedt veelvuldig op als solist en begeleider/ contiunuo-speler in Nederland en was inmiddels in veel Europese landen te gast bij instrumenten van importantie. Jan van de Laar maakte veel radio-opnamen voor de verschillende Nederlandse omroepen en BBC. Maakte opnames op historische orgels in Oostenrijk (o.m. Zwettl-Stiftkirche) en in Italië (o.m. Pistoia-Dom). Daarnaast staan er veel cd’s op zijn naam: uiteraard opnames van zijn ‘eigen’ Robustelly-orgel alsmede van het Holzhay-orgel van de abdijkerk van Neresheim en het orgel van de Dorfkirche te Saarn/Mülheim. Jan van de Laar is vanaf 1 januari 2009 voor het Robustelly-orgel benoemd tot stadsorganist van de gemeente Helmond. Hij nam in 2013 het initiatief tot het oprichten van het College van Stadsorganisten in Nederland. Uitgebreide informatie website: www.janvdlaar.nl

Lees meer