Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 548 99 99


Nederlandse Bachvereniging - BACH ♥ VIVALDI

Testen voor toegang verplicht

klassiek

Het verhaal over een prins, een priester en een protestant

Van 16 t/m 19 april kun je meedoen aan een testpilot met theaterbezoek, landelijk gecoördineerd door Stichting Open Nederland.

Hoe doe je mee aan de testpilot voor theaterbezoek?
1. Je koopt een kaartje voor een van de voorstellingen tussen 16 en 19 april en maakt een testafspraak via testenvoortoegang.nl.
2. In de speciale teststraat kun je een gratis sneltest laten afnemen. Vergeet je ID-bewijs niet.
3. De uitslag van de test lees je af in de corona check-app die je gratis kunt downloaden in de app store.
4. Op vertoon van een negatieve coronatestuitslag, je theaterkaartje en ID-bewijs krijg je toegang tot het theater. Kijk voor meer info op www.testenvoortoegang.nl.

Over het concert
Een Amsterdamse Vivaldi-editie zou de muziekgeschiedenis markeren. Bach ontdekte het Italiaanse concert en was meteen verkocht. Vijftien jaar jong was Johann Ernst, hertogszoon van Saksen-Weimar, en al rechtenstudent in Nederland. Als muziekliefhebber – en verdienstelijk componist – kon hij er zijn hart ophalen. Zo plukte hij Vivaldi’s gloednieuwe opus 3 L’estro armonico vers van de drukpers, om terug in Thüringen voor een ware sensatie te zorgen. Omvergeblazen door de virtuoze concerten van ‘de rode priester’ verloor Bach geen tijd: hij móest zelf met het revolutionaire genre aan de slag. Toen de jonge vorst kort na thuiskomst fataal ziek werd, verwerkte Bach in zijn cantate Ich hatte viel Bekümmernis een stukje thema uit Vivaldi’s concerto grosso in d klein, een verwijzing die de aankomende hertog zeker meteen herkend zou hebben. Een paar jaar later verschenen Johann Ernsts eigen vioolconcerten in Vivaldi-stijl.

Programma
Johann Sebastian Bach
Ach Herr, mich armen Sünder, BWV 135
Ich hatte viel Bekümmernis, BWV 21

Antonio Vivaldi
Allegro uit Concerto grosso in d klein, RV 565, ‘l’ Estro Armonico’
Aria ‘Piango, gemo, sospiro e peno’, RV 675

Johann Ernst von Sachsen Weimar
Concert in D groot
Kaarten
  • Zaal Grote Kerk
    Prijs Normaal € 25,00
    Incl. drankje en garderobe