NH NL 072 548 99 99

Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Wim Dijkstra

concert
De Grote Sint Laurenskerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op beide orgels. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en beide orgels worden om 12.00 uur en 13.00 uur bespeeld door een organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Wim Dijkstra.

Biografie
Wim Dijkstra is organist van de Grote of Sint Nicolaaskerk in Monnickendam. Daar bespeelt hij het monumentale Gerstenhauer-orgel (1780). Sinds 2004 organiseert hij samen met Maria van Nieukerken, dirigent van kamerkoor PA’dam, jaarlijks een serie concerten onder de naam Bach in Monnickendam. Tijdens deze concerten klinken cantates, missen, kamermuziek en orgelmuziek van Johann Sebastian Bach en vele andere componisten. Wim Dijkstra heeft een uitgebreide concertpraktijk als solist, continuospeler en begeleider. Hij speelde bij tal van professionele ensembles en orkesten waaronder Het Balletorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Op het Garrelsorgel van de Nicolaaskerk in Purmerend en het Müllerorgel van de Waalse Kerk in Amsterdam maakte hij cd opnames van het volledige Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach. Wim Dijkstra heeft een grote liefde voor opera. Hij werkte als repetitor bij Holland Opera en speelt regelmatig bij World Opera Lab. Tien jaar geleden richtte hij zijn eigen operagezelschap op in Leiden: Opera Festa. Opera’s van componisten als Mozart, Bizet, en Verdi voerde hij uit op bijzondere locaties als de Lichtfabriek en de Stadsschouwburg in Haarlem en de Pieterskerk en de Stadsgehoorzaal in Leiden. Wim Dijkstra studeerde orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Hans van Nieuwkoop en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Barend Schuurman.

Programma:

Van Covelensorgel:

William Byrd (ca.1543-1623)
Corante
Galiarda

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Allein Gott in der Höh sei Her

Van Hagerbeer/Schnitger orgel:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Nun danket alle Gott (BWV 657)

Samuel Coleridge (1875-1912)
Taylor Sorrow Song

Toccata, Adagio und Fuge C-Dur (BWV 654)

Reserveer uw toegangskaarten
Er geldt een beperking op het aantal bezoekers dat tegelijk in de kerk aanwezig mag zijn. Het is daarom noodzakelijk om voorafgaand aan uw bezoek een gratis ticket te reserveren.
    Info volgt
    Info volgt