Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 548 99 99


Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Henny Heikens

concert
De Grote Sint Laurenskerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op beide orgels. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en beide orgels worden om 12.00 uur en 13.00 uur bespeeld door een organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Henny Heikens.

Biografie
Henny Heikens (Amsterdam, 1960) is sinds 1994 cantor-organist van de Oude Kerk te Rijswijk. Hij is hier vaste bespeler van het Reichner-orgel uit 1786 dat enkele jaren geleden op zijn initiatief werd uitgebreid met een vrij pedaal. Ter gelegenheid hiervan verscheen een CD met werken van o.a. Bach, Mendelssohn en Ritter. Een eerdere CD van het orgel verscheen in 1996 met muziek uit de tijd van het orgel rond het Geneefse psalter. Hij studeerde orgel bij o.a. Piet Kee en Jacques van Oortmerssen (diploma Uitvoerend Musicus), koordirectie en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Aan dit zelfde instituut (thans Conservatorium van Amsterdam) is hij als docent verbonden voor de vakken mensurale notatie (notatie oude muziek), harmonie aan de piano en protestantse kerkmuziek. Henny Heikens is tevens beiaardier (UM-diploma beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort) en was 25 jaar lang de bespeler van de beiaard van de St. Agathakerk te Beverwijk. Hij treedt regelmatig op als organist, zowel solistisch als in ensembleverband. Samen met de basklarinettist Jelte Althuis vormt hij een duo met wie hij optrad in o.a. Het Orgelpark en de Haarlemse Philharmonie. Henny Heikens is ook als componist actief en schreef diverse koor- en orgelwerken. 

Programma 

Van Covelens orgel
 
Anoniem (16e eeuw)                         
La belle fyne
 
Hugh Aston (1485-1558)                  
A hornepype

Van Hagerbeer/Schnitger orgel
 
Dietrich Buxtehude (1637-1707)       
Nun lob, mein Seel, den Herren, BuxWV 212
 
Johann Sebastian Bach (1685-1750) 
Canzona in d moll, BWV 588
Fughetta super: Dies sind die heil’gen zehn Gebot BWV 679
                                   
Dietrich Buxtehude (1637-1707)                             
Toccata in d, BuxWV 155

Reserveer uw toegangskaarten
Er geldt een beperking op het aantal bezoekers dat tegelijk in de kerk aanwezig mag zijn. Het is daarom noodzakelijk om voorafgaand aan uw bezoek een gratis ticket te reserveren. 
Kaarten
  • Zaal Grote Kerk
    Info volgt
  • Zaal Grote Kerk
    Info volgt