NH NL 072 548 99 99

Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Frederik Kranemann

concert
De Grote Sint Laurenskerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op beide orgels. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en beide orgels worden om 12.00 uur en 13.00 uur bespeeld door een organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Frederik Kranemann.

Frederik Kranemann (1992, Aken), studeerde Orgel, Klavecimbel en Muziek
Theorie aan de Hochschule für Musik Freiburg (Duitsland) en de Schola Cantorum Basiliensis in Zwitserland. Zijn docenten waren Martin Schmeding, Wolfgang Zerer, Pieter van Dijk, Tobias Lindner, Robert Hill en Ludwig Holtmeier. In 2012 werd hij onderscheiden met de Studienstiftung des deutschen Volkes (een nationale Duitse studietoekenning). Hij nam deel aan verschillende internationale wedstrijden en was finalist  van het orgelconcours 'Prix-Joseph-Bossard' in Bellelay (CH) in 2012 en het 'Concours PierredeManchicourt' in Béthune (Frankrijk) in 2018. In 2015 won hij de 3e prijs op de 'Internationaal Orgelconcours Breda' en in 2018 won hij de 3e prijs op het 'Organi storici di Basso Friuli' (Italie).
Hij volgd masterclasses bij Michael Radulescu, Ludger Lohmann, Ton Koopman, Harald Vogel, Jean-Claude Zehnder, Pier Damiano Peretti, Andrea Marcon en Leo van Doeselaar. Als continuoplayer neemt hij deel aan verschillende Ensembles. Naast het geven van concerten doceert hij momenteel Muziektheorie en Improvisatie aan de Hochschule für Musik in Freiburg en de Folkwang Hogeschool voor de Kunsten in  Essen. Momenteel rondt hij zijn studie af binnen een Solist-Diploma-Programma bij Prof. Pieter van Dijk en Prof. Wolfgang Zerer aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg.

Van Covelensorgel (Koororgel):

Abraham van den Kerckhoven (ca. 1618–1702)
Fantasia in F (W. 128)

Van-Hagerbeer-Schnitger-Orgel:

Dieterich Buxtehude (ca. 1637–1707)
Toccata ex d BuxWV 155

Franz Tunder (ca. 1614–1667)
In dich hab ich gehoffet, Herr

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Concerto in G BWV 592 naar Johann Ernst Prinz von Sachsen-Weimar
- (Allegro)