NH NL 072 548 99 99

Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Frank van Wijk

concert
De Grote Sint Laurenskerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op beide orgels. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en beide orgels worden om 12.00 uur en 13.00 uur bespeeld door een organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Frank van Wijk.

Biografie
Frank van Wijk studeerde van 1983 tot 1991 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam de hoofdvakken orgel (bij resp. Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Hans van Nieuwkoop), clavecimbel (bij Bob van Asperen en Kees Rosenhart) en kerkmuziek (ondermeer bij Klaas Bolt). Hij is actief als docent (orgel, clavecimbel en clavichord), kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH), beheerder van het Müller-orgel (1762) van de Kapelkerk te Alkmaar en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk. Verder is hij nauw betrokken bij de orgelactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en Orgelfestival Holland. Met de Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk vormt hij een orgelduo. Hij maakte verschillende opnames op CD en DVD en publiceert regelmatig artikelen.  In 2012 verscheen bij uitgeverij Donemus een 32-delige uitgave van de verzamelde werken van de Nederlandse componist, organist en Bachpionier Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875), waarvan hij de uitgave van de orgelwerken verzorgde. In 2018 publiceerde hij samen met Pieter van Dijk het 17e eeuwse Camphuysen Handschrift. Sinds 2016 is hij organist/reisleider voor de Stichting Internationale Orgelreizen.

Van Covelens orgel

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
• Toccata quinti toni (SwWV 284)
• Est-ce Mars (7 variaties, SwWV 321)

Van Hagerbeer/Schnitger orgel

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
• Praeludio Concertato in D (BWV 532/1)
• Concerto in F (op.10 no.5)*

Willem de Fesch (Alkmaar 1687 – Londen 1761)
• Allegro / Siciliano / Vivace

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
• Freu dich sehr, o meine Seele (Koraal uit Cantate BWV 13)*
• Fuga in D (BWV 532/2)

*Orgelbewerking door Frank van Wijk

Reserveer uw toegangskaarten
Er geldt een beperking op het aantal bezoekers dat tegelijk in de kerk aanwezig mag zijn. Het is daarom noodzakelijk om voorafgaand aan uw bezoek een gratis ticket te reserveren.
    Info volgt
    Info volgt