NH NL 072 548 99 99

Joost Zwagerman Lezing: Benjamin Moser

lezing

Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Hiervoor wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2020 uitgereikt.

Benjamin Moser
De Joost Zwagerman Lezing 2020 zal worden gegeven door de schrijver en biograaf Benjamin Moser (1976). Moser groeide op in Houston, Texas. Hij studeerde aan Brown University en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. In 2009 verscheen zijn biografie over de Braziliaanse schrijver Clarice Lispector. Voor zijn biografie Sontag: Her Life and Work over de Amerikaanse schrijver, filosoof, essayist en activist Susan Sontag kreeg hij in mei j.l. de Pulitzer Prize uitgereikt, de prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs. Moser brengt Sontag (1933-2004) en haar ideeën gloedvol tot leven in een vuistdikke, leesbare en gedurfde biografie. Hij beschrijft haar als een ongewoon slim, eenzaam meisje, de grootste intellectueel van New York in de jaren zestig, onzekere minnares en tenslotte als diva. Moser woont en werkt in Nederland.

Kunsthistoricus en cultuurcriticus Wieteke van Zeil zal na afloop met hem in gesprek gaan.

Voorafgaand aan de lezing brengt Spinvis, de eenmansband van Erik de Jong, samen met violiste Saartje van Camp twee nummers ten gehore en wordt een introductie gegeven op de avond door Ronald Giphart, romanschrijver en goede vriend van Joost Zwagerman .

De Joost Zwagerman Lezing is een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest/Grote Kerk Alkmaar en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar en het Victoriefonds.

Voorafgaand aan de (Engels gesproken) lezing zal de winnaar van de Essayprijs bekend gemaakt worden.

Prijs Normaal € 17,50
    Excl.drankje