Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 548 99 99


Bezoek de Grote Kerk

Reserveer een tijdsvak

tentoonstelling
De Grote Kerk heeft een prachtige, uitgebreide permanente tentoonstelling. De kerk is gevuld met speciaal ontworpen wanden uitgerust met digitale schermen, vitrines en teksten in print. Op de wanden vindt u in Nederlands en Engels uitleg over de geschiedenis van de kerk, het monumentale interieur en de in de kerk aanwezige kunst. In de zomer zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken. Bekijk het aanbod in de agenda.

Richtlijnen voor bezoek - boek een toegangskaart
Vanaf 9 juni is het mogelijk om de Grote Kerk gratis te bezoeken. In de Grote Kerk gelden de richtlijnen van het RIVM. Zo is het noodzakelijk je handen te desinfecteren bij het betreden van de kerk en 1,5 meter afstand te bewaren tot andere bezoekers. Het vooraf reserveren van een gratis ticket voor een bezoek aan de kerk is niet meer noodzakelijk: aan de deur kan ook geregistreerd worden. Heeft u vooraf via de website geboekt, dan hoeft u zich niet meer te registreren bij binnenkomst en kunt u meteen de kerk bezoeken.
 
Verhalen komen tot leven
Op de wand in het noordtransept wordt in vier perioden van 900 tot nu, de geschiedenis van de kerk verteld. Aan de kant van het hoofdorgel waren vroeger de doop- en de uitvaartkapel. Op de wanden rond de opslag daar komen de verhalen over dopen en begraven worden en is er veel toelichting op de grote hoeveelheid grafzerken in de kerk. Met mooie verhalen over Carel de Dieu, Oopje, die door Rembrandt is geschilderd, en een levend begraven vrouw. Op losse borden worden monumentale delen toegelicht als de orgels, het scheepje van Michiel de Ruyter en Laurentius.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de kerk. Is de kerk gesloten? Een deel van deze tentoonstelling is ook te beleven in de virtuele 360 graden rondleiding!
Kaarten