NH NL 072 548 99 99

Zomeravondconcert door Pieter van Dijk (stadsorganist)

Sweelinck & Bach

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 8 juli en 9 september. Deze editie wordt verzorgd door stadsorganist Pieter van Dijk.

Het Van Covelens orgel staat bekend als het ideale Sweelinck orgel. Pieter zal dit concert openen met de variatiereeks over het klaaglijke gebedslied “Erbarm Dich mein”, één van de weinige stukken waarin Sweelinck het pedaal gebruikte! Over dezelfde melodie hoort u Bachs bewerking die zich baseert op spannende harmonieën.
Van Bachs Triosonate in G voor twee fluiten en bc is een bewerking van Bach-bewonderaar Johann Peter Kellner geprogrammeerd. Het concert wordt energiek en vrolijk afgesloten met het Preludium en Fuga in D groot, het enige orgelwerk van Johann Sebastian dat opent met een riskante toonladder in het pedaal.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!

Van Covelens orgel

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) - Erbarm dich mein, O Herre Gott (6 variaties)

Van Hagerbeer/Schnitger orgel

Johann Sebastian Bach (1685-1750) - Praeludium et fuga in A-dur BWV 536
                                                            - Erbarm dich mein, O Herre Gott BWV 721
                                                            - Sonate in G dur BWV 1027
                                                            - Adagio-Allegro ma non presto-Adagio e piano-Presto
                                                            - Nun freut euch, liebe Christen g’mein BWV 734                                                                        - Praeludium et Fuga in D-dur BWV 532

Prijs Normaal € 8,50 PrijsCJP € 7,50
    Excl.drankje
Biografie

Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland, www.orgelfestivalholland.nl . Zijn orgelopleiding ontving Pieter van Dijk van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986) behaalde hij prijzen. Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk. De dvd Alkmaar - the Organs of the Laurenskerk - ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik. In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. Van het Alkmaarse orgel verschenen sindsdien 3 dubbel cd’s met Clavierübung III, de Leipziger koralen en de Neumeister collectie. Het Orgelbüchlein werd opgenomen op het Garrels-orgel te Purmerend. Meer informatie: www.dmp-records.nl . Pieter van Dijk vormt een orgel duo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuo speler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa. Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen. Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.