Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 514 0707


Rondom Bach

Nederlands Jeugd- en Strijkorkest

concert Gratis toegang
Stadsorganist Pieter van Dijk heeft dit seizoen wederom enkele prachtige Bach Cantates geprogrammeerd in de serie ‘Rondom Bach’. Vandaag speelt het Nederlands Jeugd Strijkorkest olv Carel den Hertog het volgende programma:
 
Programma
Mieczyslaw Weinberg ~ Symfonie Nr. 2 voor strijkorkest, Op. 30, deel 1 Allegro moderato
Johann Sebastian Bach~ Nun komm, der Heiden Heiland à 2 Clav. et Ped. BWV 659
Dimitri Sjostakovitsj ~ Strijkkwartet nr. 8, Op. 110A, Kammersinfonie (Arr. R. Barshai)
Johann Sebastian Bach~ Trio super Nun komm, der Heiden Heiland à due Bassi e canto fermo. BWV 660
Johann Sebastian Bach~ Nun komm, der Heiden Heiland in Organo pleno, canto fermo in Pedale . BWV 661
Johan Sebastian Bach ~ Air BWV 1068

Dirigent: Carel den Hertog
Pieter van Dijk-orgel
 
Toegang: gratis, uw donatie na afloop is welkom
 
 
Programmatoelichting
In 1919 werd Mieczysław Weinberg geboren. Een Russische componist van Pools-Joodse oorsprong. In 1939 vluchtte hij voor de nazi’s uit Polen naar Rusland, maar ook in Rusland was hij als Joods componist een buitenstaander. Als eenling in een totalitair regime vond hij in Sjostakovitsj een medestander. Sjostakovitsj was onder de indruk van het werk van Weinberg en haalde hem naar Moskou waar ze bevriend raakten. Ze lieten elkaar hun werk zien en beoordelen voordat het werd uitgevoerd en uitgegeven. Hun werk heeft een grote verwantschap die uitdrukking is van hun innige band.
De tweede symfonie van Weinberg ontstond in 1946, toen hij nog maar drie jaar in de Sovjet-Unie woonde. De verschrikkingen van de oorlog en zijn persoonlijke tragedie zijn hoorbaar in dit indrukwekkende werk.
Het beroemde achtste strijkkwartet is misschien wel Sjostakjovitsj’ meest persoonlijke werk. Het is opgedragen aan de slachtoffers van het fascisme en de oorlog, maar het is tegelijkertijd een aanklacht tegen alle totalitaire regimes. De sfeer is beklemmend, wanhopig, woedend en met een bijtend sarcasme, maar biedt ook troost en berusting...
Het programma wordt aangevuld en afgewisseld door drie koraalpreludes van Johann Sebastian Bach over het lied voor de eerste advent “Nun komm, der Heiden Heiland” op het prachtige Van Hagerbeer/Schnitger orgel. De eerste bewerking heeft de melodie omspeeld en versierd in de sopraan. In de tweede bewerking imiteert het orgel twee celli die een terugkerend ritornel spelen in de beide onderstemmen, de melodie bevindt zich in de sopraan, voorzien van enkele omspelingen. De derde bewerking is een Fuga met de cantus firmus in de bas in het pedaal.
 
Kaarten
  • Zaal Grote Kerk
    Prijs Normaal € 0,00
    Excl.drankje
    Gratis toegang
Dirigent

Carel den Hertog studeerde viool aan de conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Tilburg bij Jaring Walta, Johannes Leertouwer en Chris Duindam. In 2010 sloot hij zijn masterstudie cum laude af. Al tijdens zijn studie ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig musicus. Hij verdiepte zich als violist van Trio C tot de Derde in de Oost-Europese volksmuziek. Met dit trio reisde hij veelvuldig naar de Balkan, Turkije, Iran, Pakistan en India. Daarnaast deed hij ervaring op in de authentieke uitvoeringspraktijk, onder andere met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Al tijdens zijn vioolstudie begon Carel met dirigeren. Hij is oprichter en artistiek leider van het Amsterdamse Strijkorkest Lundi Bleu. Met dat orkest trad hij ook op als solist en toerde hij onder meer naar Libanon en Zuid-Afrika. Ook de hedendaagse muziek heeft zijn interesse. Hij dirigeerde de première van composities van Chiel Meijering, Anthony Fiumara en Florian Mayer. Sinds 1 janauri 2014 is hij dirigent en artistiek leider van het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO). Tevens is hij samensteller en redacteur bij Radio4.

Lees meer
Spel:
Het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO) “Wat de Ajaxjeugd is voor het voetbal is het NJSO voor de klassieke muziek.” ~ MARTIJN SANDERS Het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO) is hét strijkorkest voor talentvolle strijkers tussen de 12 en 21 jaar. De leden komen uit het hele land en zitten veelal in jongtalentklassen of vooropleidingen van de Nederlandse conservatoria. Het doel van het orkest is de jonge professionals een kickstart te geven in hun muzikale ontwikkeling en concerten te geven op topniveau. Dirigent en violist Carel den Hertog doet dit als geen ander. Hij kan met dit jonge orkest iedereen van de enorme energie, het aanstekelijke enthousiasme en het zeer hoge muzikale en technische niveau van het NJSO overtuigen. Dirigent Carel den Hertog studeerde viool aan de conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Tilburg bij Jaring Walta, Johannes Leertouwer en Chris Duindam. In 2010 sloot hij zijn masterstudie cum laude af. Al tijdens zijn studie ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig musicus. Hij verdiepte zich als violist van Trio C tot de Derde in de Oost-Europese volksmuziek. Met dit trio reisde hij veelvuldig naar de Balkan, Turkije, Iran, Pakistan en India. Daarnaast deed hij ervaring op in de authentieke uitvoeringspraktijk, onder andere met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Al tijdens zijn vioolstudie begon Carel met dirigeren. Hij is oprichter en artistiek leider van het Amsterdamse Strijkorkest Lundi Bleu. Met dat orkest trad hij ook op als solist en toerde hij onder meer naar Libanon en Zuid-Afrika. Ook de hedendaagse muziek heeft zijn interesse. Hij dirigeerde de première van composities van Chiel Meijering, Anthony Fiumara en Florian Mayer. Sinds 1 januari 2014 is hij dirigent en artistiek leider van het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO). Tevens is hij samensteller en redacteur bij Radio4. Organist Pieter van Dijk is stadsorganist van Alkmaar en organist van de Grote kerk aldaar. Hij doceert het hoofdvak orgel aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater te Hamburg. Voor label DMP-records neemt van Dijk het complete Orgelwerk van Bach op. De eerste 4 dubbel cd’s zijn verkrijgbaar in de winkel van de kerk. Mocht u de vandaag uitgevoerde koralen nog eens willen beluisteren gespeeld op het Alkmaarse orgel, deze zijn te vinden op deel 3 Leipziger Choräle.