NH NL 072 548 99 99

Kaasmarkt orgelconcert - reserveer een ticket

Gratis orgelconcert door Francesca Ajossa

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 13.00 uur bespeeld door een student-organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Francesca Ajossa.

Reserveer een ticket voor je bezoek!
Let op: het is noodzakelijk om voorafgaand aan je bezoek aan de Grote Kerk een gratis ticket te reserveren, in verband met de richtlijnen van het RIVM. Reserveer voor dit concert in deze kalender een ticket voor 19 juni en kies voor tijdsvak 13:00.

Biografie

Francesca Ajossa (1999) is geboren in Cagliari (Sardinië). Haar eerste muzikale opleiding genoot zij reeds op zeer jonge leeftijd van prof. Angelo Castaldo aan het “Palestrina Conservatorium” in haar geboorteplaats. In 2018 behaalde zij haar bachelor Orgel en Orgelcompositie onder dezelfde docent. Zij volgde masterclasses bij o.a. G. Bovet, L. Lohmann, H. Deutsch, D. Zaretsky, J. Palur, L. van Doeselaar, C. Mantoux and O. Latry. Francesca concerteerde op verschillende festivals in Italië en daarbuiten (o.a. in Rome, Fermo, Cagliari, Monza, Napels, Pisa, Cosenza, Alghero, Fussen, Ottobeuren en Kokkola). In december 2016 speelde zij drie concerten in Hong Kong en Macao ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Paus Franciscus. Als soliste trad zij op met het orkest “La Rejouissance”, het “Palestrina Chamber Orchestra” en het “Codarts String Orchestra”. In 2015 volgde Francesca lessen bij Jacques van Oortmerssen aan de Internationale
Bach Academie en in datzelfde jaar won zij de tweede prijs bij het “Premio Abbado Concours”. In 2016 was zij finaliste bij de “Fourth International Agati – Tronci Competition” en in 2019 won zij de 2e prijs van het Ambitus Orgelconcours. In 2016 werd zij toegelaten tot de “Young Talents Class” van het Internationaal Orgel Festival in Haarlem. Recentelijk is zij gevraagd terug te keren naar datzelfde festival als deelnemer van de “Excellence Class”. Naast haar live optredens is Francesca bezig geweest met een aantal grote projecten. Zo nam zij onder andere een tweetal cd’s op, in 2017 haar debuut CD met 18e en 19e eeuwse orgelmuziek uit Sardinië met het label “Tactus”, en in 2019 haar tweede CD “Voci di Donne” met het label “Stradivarius” waarin zij 20e en 21e muziek vertolkt van vrouwelijke, Italiaanse componisten. In 2018 studeerde zij als Erasmus-student bij Ben van Oosten aan het Rotterdams Conservatorium, waar zij in september 2018 met de Master of Music startte en in 2020 hoopt af te studeren. Francesca ontving tevens de “Grada van Beek-Donner Scholarship 2018-2019″, als meest veelbelovende muziekstudent.

Van Hagenbeer/Schnitger orgel

N. Bruhns (1665-1697) - Praeludium in E mineur 'Big'