NH NL 072 548 99 99

Kaasmarkt orgelconcert - reserveer een ticket

Gratis orgelconcert door Victor Baena

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 13.00 uur bespeeld door een student-organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Victor Baena.

Reserveer een ticket voor je bezoek!

Let op: het is noodzakelijk om voorafgaand aan je bezoek aan de Grote Kerk een gratis ticket te reserveren, in verband met de richtlijnen van het RIVM. Reserveer een ticket voor dit orgelconcert op deze pagina en kies in de kalender voor 5 juni, tijdsvak 13:00.

Víctor Manuel Baena de la Torre
is geboren in 1995. Hij is begonnen met gitaar en piano spelen toen hij 12 jaar was, en deed dat aan het Conservatorium van Madrid: “Arturo Soria”. Later raakte hij geïnteresseerd in de interpretatie van oude muziek, vooral in de muziek die geschreven is voor orgel en klavecimbel, dus besloot hij orgel te gaan studeren bij Anselmo Serna en klavecimbel en basso continuo bij Denise De La-Herrán. Als basso continuo speler heeft hij in 2013 meegedaan met de productie van “L’Orfeo” van Claudio Monteverdi in het “Teatro Principal” van Burgos en in 2014 in hetzelfde theater met de productie van “The Indian queen” en “Dido and Aeneas” van Henry Purcell, onder de directie van Daniel de la Puente en Manuel Minguillón. Víctor heeft masterclasses voor orgel en klavecimbel gehad van, onder andere, Montserrat Torrent, Andrés Cea, Lorenzo Ghielmi, Jacques Ogg, Elisabeth Joyé, Leo van Doeselaar, Ton Koopman, Bernard Foccroulle en Thomas Trotter.

Sinds september 2015 vormt Víctor een duo met violiste Lisette Carlebur. Normaal gesproken speelt hij met haar samen als organist, maar soms ook als pianist. Ze proberen samen de muziek voor orgel en viool op de kaart te zetten.

In 2017 deelde hij mee aan het project "Pracht en Praal" met het Sweelinck barokorkest o.l.v. dirigent Jos van Veldhoven. Zo speelden ze in de St. Marienkirche van Stralsund en in de Lutherse kerk te Den Haag en ook in een aantal belangrijke concertzalen, waaronder het Muziekgebouw aan ´t Ij en de Tivoli Vredenburg.

Tegenwoordig studeert hij Master orgel aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Hier heeft hij ook lessen in Frans romantische orgelmuziek gekregen van gastdocent Louis Robilliard. Tevens speelt hij clavichord en krijgt les van Menno van Delft en krijgt hij les in basso continuo en improvisatie van Miklós Spányi.

Op het Conservatorium van Amsterdam kreeg hij kerkmuziek lessen; liturgie bij Piet van der Heijden en Christiaan Winter, hymnologie bij Henny Heikens, gregoriaans bij Richard Bot en koordirectie bij Jos Vermunt.

In juli van 2019 heeft hij de eerste prijs (Schnitger prijs) gewonnen tijdens het Schnitger Internationale Orgelconcours in de Grote kerk van Alkmaar.

Víctor werkt als organist bij de “De Nieuwe Augustinusparochie” in Amsterdam-Noord en in de H. Nicolaaskerk te Edam. Hij werkt sinds januari 2020 als vervangend organist in de Oude kerk te Amsterdam.

Van Covelens orgel

Bernard Foccroulle (1953), Spiegel “Zes versen in dialoog met Arnold Schlick’s (1455-1525) Salve Regina”

Van Hagerbeer/Schitger orgel

J.B. Cabanilles (1644-1712), Tiento del séptimo tono por Alamire