Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 514 0707


Alkmaarse Oratorium Vereniging

Najaarsconcert

verhuring
Op zondag 10 november verzorgt de Alkmaarse Oratorium Vereniging (AOV) vanaf 14.30 uur haar jaarlijkse najaarsconcert. Dat doet het koor deze keer met 2 zeer populaire werken. Voor de pauze zingt het koor 'Dido and Aeneas' van Henry Purcell, na de pauze brengt het koor het imposante 'Requiem' van Mozart ten gehore.

'Dido and Aeneas' is door de aanwezigheid van een libretto met bijbehorende rolverdeling een opera en wordt vanwege de geringe lengte “kameropera” genoemd. Het werk verhaalt over de tragische liefde tussen Dido en Aeneas tegen de achtergrond van de Trojaanse oorlog. Het werk is o.a. beroemd geworden door de aria 'When I am laid in earth'.

Henry Purcell (ca.1659 - 1695) was een Engelse componist van barokmuziek, wiens werk ook nu nog dikwijls wordt uitgevoerd en opgenomen. Zijn werk behoort tot het belangrijkste barokrepertoire.

Het 'Requiem' van Mozart is een van de meest populaire werken uit zijn totale oeuvre. Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) begon als wonderkind en groeide uit tot een zeer veelzijdig componist met een oeuvre van ruim 600 zeer uiteenlopende werken, en dat terwijl hij slechts 35 jaar oud werd. In de laatste dagen van zijn leven, zelfs op zijn sterfbed, schreef Mozart zijn 'Requiem'. Geïnspireerd door werken van vroegere meesters uit de Barok, kwam de dodenmis tot stand. Luister naar en huiver bij de angstaanjagende en opzwepende muziek! De blijheid, de jubel en de swing die de stervende aan het stuk meegaf, doet haast vergeten dat het hier om een dodenmis gaat.

Na Mozart’s dood was het 'Requiem' onvoltooid, maar Mozarts oud-leerling, vriend en collega  Franz Süssmayer heeft de dodenmis voltooid. Hij deed dit op verzoek van Constanze, de echtgenote van Mozart.

Medewerkenden aan dit concert zijn, behalve de AOV, Sabine Kirsten, Stephanie Gericke, Bart van Lieshout, Willem de Vries en Hanneke de Wit. Koor en solisten worden begeleid door het Promenadeorkest, het geheel staat onder leiding van Johan Akerboom.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de website van het koor www.aovkoor.nl, via diverse voorverkoopadressen en aan de kassa van de kerk. De kaarten kosten € 27,50, incl. programmaboekje en koffie/thee in de pauze.
Kaarten