Zomeravondconcert

Tobias Lindner (Basel)

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Tobias Lindner (Basel).

De Baselse organist en docent aan de befaamde Schola Cantorum Tobias Lindner neemt u mee op een drie eeuwen durende muzikale reis van Basel naar Wenen. Verschillende steden worden daarbij aangedaan met een keur aan veelal onbekende orgelmuziek. De reis begint in Basel rond 1500 vanaf het koororgel met een dans van Hans Kotter. Vervolgens wordt Augsburg aangedaan waar muziek klinkt van Sweelinck’s collegae Erbach en Hassler. De reis verplaatst zich naar het hoofdorgel en naar München met 18e eeuwers Murschhauser en Grünberger. Vervolgens terug richting de Alpen met een stop in Salzburg waar Georg Muffat en Eberlin ons opwachten. De reis eindigt in Wenen waar u onder andere een compositie kunt beluisteren van Poglietti, die in 1683 het leven liet bij de Turkse belegering van de stad. Een spannende muzikale reis met verrassende muzikale vergezichten!

„von Basel bis nach Wien“
Van Covelens-orgel
Basel
Aus der Tabulatur des Basler Humanisten
Bonifacius Amerbach (1495-1562)
Kochersperger Spanieler (Hans Kotter)
Est-il conclu par un arret d‘amour

Augsburg
Christian Erbach(um 1570-1635)
Fantasia in d
Canzona in C
Johann Speth (1664-1719)
Partite diverse sopra l’Arie detta la Pasquina
Hans Leo Hassler (1546-1612)
Credo in unum Deum
Gregor Aichinger (1564-1628)
Gaudeamus et exultemus

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Franz Xaver Anton Murschhauser (1663-1738)
Praeludium et Fuga in D
Theodor Grünberger (1756-1820)
aus der Orgelmesse in A-Dur:
Praeludium zum Kyrie
Ein Echostück unter der Wandlung

Salzburg
Georg Muffat (1653-1704)
Toccata tertia
PAUZE
Sigismund Neukomm (1778-1858)
Etüde I in C-Dur
Johann Ernst Eberlin (1702-1762)
Toccata nona in e
Anton Cajetan Adlgasser (1729-1777)
Allegro assai in C-Dur

Wien
Alessandro Poglietti (1683 bei der Belagerung Wiens von einem Türken erschlagen)
Toccata fatta sopra l‘Assedio
Capricietto sopra il cucu
Gottlieb Muffat (1690-1770)
Aria sub elevatione
Mathias Georg Monn (1717-1750)
Preludio e Fuga ex D

Biografie
Tobias Lindner is in 1975 in Deggendorf (Beierse Woud) geboren. Hij leerde orgel spelen bij Wolfgang Riegraf en Roland Götz.
Als onderdeel van zijn kerkmuziekstudies studeerde hij orgel in Regensburg bij Karl Friedrich Wagner en in Freiburg bij Klemens Schnorr. Na het A-Examen in Freiburg studeerde hij af in ‘Oude Muziek’ aan de Schola Cantorum in Basel. Hij studeerde daar bij Andrea Marcon orgel en klavecimbel en bij Gottfried Bach Basso continuo.
Lindner volgde zo’n 40 cursussen bij de grote namen van de orgelwereld om zo veel mogelijk facetten van het orgel en zijn muziek te leren kennen.
Hij is laureaat van verschillende internationale orgelcompetities (Innsbruck, Brugge, Neurenberg en Landau).
Tussen 2001 en 2005 was hij als vaste klavecinist en organist verbonden aan het barokorkest van Venetië onder leiding van Andrea Marcon.
Lindner is sinds 2002 fulltime kerkmuzikant in Basel en geeft daar les in basso continuo en klavecimbel aan de Schola Cantorum. Daarnaast was hij van 2004 tot 2016 docent voor orgel en improvisatie aan de Musikhochschule in Hannover.
Sinds maart 2016 is hij hoogleraar orgel aan de Schola Cantorum Basiliensis.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50 PrijsCJP € 7,50
    Excl.drankje