Zomeravondconcert

Tjeerd van der Ploeg

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Tjeerd van der Ploeg.

Tjeerd van der Ploeg is organist van het fraaie Engelse Nicholson orgel in de St. Christoforuskerk te Schagen.
Hij verdiepte zich in diverse stijlen waaronder de Spaanse muziek uit de 16e en 17e eeuw. Op het van Covelens-orgel klinkt werk van Correa de Arauxo en de Cabezón, muziek met een geheel eigen karakter en sfeer. Daarna op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel muziek uit Oostenrijk, eerst van de 17e eeuwse wereldburger Muffat een virtuoze Toccata waarin Italiaanse en Franse elementen zich harmonieus vermengen. Vervolgens enkele koraalbewerkingen van de laat-romanticus Franz Schmidt. Na de pauze werken van Buxtehude. Van der Ploeg besluit zijn recital met Bachs' monumentale Preludium en Fuga in e-klein BWV 548. Bachbiograaf Spitta karakteriseerde deze fuga als een ware orgelsymfonie!

Van Covelens-orgel
Francisco Correa de Arauxo (1584-1654)
Tiento de primer tono
Antonio de Cabezón (1510-1566)
Diferencias sobre la Gallarda Milanesa

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Georg Muffat (1653-1704)
Toccata prima
Franz Schmidt (1874-1939)
Preludium und Fuge in Es dur
Vier kleine Choralvorspiele
- O Ewigkeit, du Donnerwort
- Was mein Gott will
- O, wie selig seid ihr doch, ihr Frommen
- Nun danket alle Gott
PAUZE
Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Preludium in g BuxWV 148
Komm, heiliger Geist, Herre Gott BuxWV 199
Vater unser im Himmelreich BuxWV 219
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Preludium und Fuge  e moll BWV 548

Biografie
Tjeerd van der Ploeg (1958) is sinds 2002 werkzaam als organist en dirigent aan de St. Christoforus-kerk in Schagen. Zijn concertrepertoire omvat vrijwel de gehele breedte van de orgelliteratuur.
Hij maakte cd-opnames met onder andere werken van Herbert Howells, Charles Tournemire en J.S. Bach. Wegens zijn verdiensten voor de Franse orgelliteratuur werd hem de Zilveren Medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ te Parijs toegekend. Tjeerd van der Ploeg studeerde hoofdvak orgel in Leeuwarden bij Piet Post en Jan Jongepier en in Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen aan het Sweelinck Conservatorium, waar hij in 1985 het einddiploma solospel voor orgel behaalde.
Tevens behaalde hij diploma’s koordirectie, kerkmuziek en een aantekening voor improvisatie. Als publicist schreef hij diverse artikelen onder andere over oude Spaanse componisten, waaronder Pablo Bruna en Francisco Correa de Arauxo en over Engelse en Franse orgelmuziek.
Tjeerd van der Ploeg concerteerde in diverse Europese landen en in de VS. Tijdens de zondagmiddagconcerten in de St. Christoforuskerk in Schagen brengt hij een groot deel van de romantische orgelliteratuur tot klinken waaronder muziek van Reger, Karg-Elert, Schmidt, Franck, Widor, Vierne Dupré en natuurlijk het Engels romantische repertoire.
Naast zijn werkzaamheden als organist is hij actief als gregorianist.
www.nicholsonschagen.nl

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50 PrijsCJP € 7,50
    Excl.drankje