Zomeravondconcert

Pieter van Dijk (stadsorganist Alkmaar)

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door stadsorganist Pieter van Dijk.

De Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk werkt aan de uitgave op cd van het complete orgelwerk van J.S. Bach. Dit concert is gewijd aan deze grootmeester en laat horen waartoe de 14-jarige puber Bach in staat was. Uit zijn zogenoemde Neumeister koralen hoort u eerst een aantal bewerkingen op het koororgel. De stemming van het koororgel was de stemming waarmee de jonge Bach opgroeide. Deze stemming verleent de koraalvoorspelen een heel puur karakter met af en toe een scherpe dissonant. Dit verschil is duidelijk waarneembaar in bewerkingen uit dezelfde verzameling maar nu gespeeld op het grote orgel. Behalve de pennenvruchten van de zeer jeugdige Bach ook enkele rijpe vruchten uit Weimar en Köthen. Naast de 6de Triosonate vertolkt Van Dijk de fameuze Passacaglia, 21 variaties op een basthema afgesloten met een swingende fuga. Tijdens dit concert is de zojuist verschenen vijfde dubbel cd verkrijgbaar.

Van Covelens-orgel
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
uit de Neumeister Sammlung:
Der Tag der ist so freudenreich BWV 719
O Lamm Gottes unschuldig BWV 1095
Durch Adams Fall ist ganz verderbt BWV 1101
Christus der ist mein Leben BWV 1112

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Dorische Toccata et Fuge in d-moll BWV 538
Uit de Neumeister Sammlung:
Wir Christenleut BWV 1090
Alle Menschen muessen sterben BWV 1117
Du Friedefuerst, Herr Jesu Christ BWV 1102
Sonate VI in G-dur BWV 530
Vivace-Lento-Allegro
PAUZE
Herr Gott, nun schleuss den Himmel auf BWV 1092
Ehre sei dir, Christe, der du leidest Not BWV 1097
Jesu, meines Lebens leben BWV 1107
O Jesu, wie ist dein Gestalt BWV 1094
Ach Gott und Herr BWV 714
Herzlich lieb hab ich dich, o Herr BWV 1115
Passacaglia in c-moll BWV 582

Biografie
Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland, www.orgelfestivalholland.nl.
Zijn orgelopleiding ontving Pieter van Dijk van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986) behaalde hij prijzen.
Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk.
De dvd Alkmaar - the Organs of the Laurenskerk - ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik.
In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. Van het Alkmaarse orgel verschenen sindsdien 3 dubbel cd’s met Clavierübung III, de Leipziger koralen en de Neumeister collectie. Het Orgelbüchlein werd opgenomen op het Garrels-orgel te Purmerend.
Meer informatie: www.dmp-records.nl.
Pieter van Dijk vormt een orgel duo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuo speler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa.
Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen.
Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50 PrijsCJP € 7,50
    Excl.drankje