Zomeravondconcert

Pieter van Dijk (stadsorganist Alkmaar)

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door stadsorganist Pieter van Dijk.

Het concert op 21 augustus staat in het teken van de koralen Vater unser im Himmelreich en Aus tiefer Not schrei' ich zu dir.
De schitterende melodie van het Gebed des Heren verschijnt in zettingen en bewerkingen van Johann Ulrich Steigleder uit Stuttgart, Samuel Scheidt uit Halle en J.S. Bach. Steigleder weidde maar liefst een heel tabulatuurboek aan deze melodie met 40 verschillende bewerkingen. Na de pauze het Aus tiefer Not in een zes-stemmige bewerking met dubbelpedaal van de oude Bach gevolgd door zijn bewonderaars, de Rotterdamse organist Barend Litzau, Max Reger en tot slot Felix Mendelssohn met zijn derde Sonate. Laat u meevoeren door deze prachtige melodieën gespeeld door stadsorganist Pieter van Dijk.

Van Covelens-orgel

Johann Ulrich Steigleder (1593-1635)
uit “Das Vatter unser” (1627):
Variation 40 auf Toccata Manier
Coral im Diskant/ mit einem Collorierten Bass
Coral im Tenor
Samuel Scheidt (1587-1654)
uit het Goerlitzer Tabulaturbuch
Vater unser im Himmelreich

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
uit het Orgelbuechlein
Vater unser im Himmelreich BWV 636
uit Dritter Theil der Clavieruebung III
Vater unser im Himmelreich BWV 682
Trio in G-dur BWV 586
Piece d’Orgue in G-dur BWV 572
Tres vitement-Gravement-Lentement
PAUZE
Johannes Barend Litzau (1822-1893)
Fuge a 5 voci ueber “Aus tiefer Not schrei’ ich zu dir”
Max Reger (1873-1916)
uit opus 135a
Aus tiefer Not schrei’ ich zu dir
Felix Mendelssohn (1809-1847)
Sonate III in A- dur opus 65
Con moto Maestoso-Andante tranquillo
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Uit Dritter Theil der Clavieruebung
Aus tiefer Not schrei’ ich zu dir BWV 686

Biografie
Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland, www.orgelfestivalholland.nl.
Zijn orgelopleiding ontving Pieter van Dijk van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986) behaalde hij prijzen.
Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk.
De dvd Alkmaar - the Organs of the Laurenskerk - ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik.
In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. Van het Alkmaarse orgel verschenen sindsdien 3 dubbel cd’s met Clavierübung III, de Leipziger koralen en de Neumeister collectie. Het Orgelbüchlein werd opgenomen op het Garrels-orgel te Purmerend.
Meer informatie: www.dmp-records.nl.
Pieter van Dijk vormt een orgel duo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuo speler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa.
Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen.
Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50 PrijsCJP € 7,50
    Excl.drankje