Zomeravondconcert

Kees van Eersel

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Kees van Eersel.

Kees van Eersel beëindigt dit jaar zijn lange en indrukwekkende concert carrière met onder meer een concert in Alkmaar. Hij eert in dit concert zijn leermeesters. Bij de vorig jaar overleden Rotterdamse organist André Verwoerd en bij Georg Stam ontving Van Eersel zijn conservatorium opleiding. In Parijs volgde hij lessen bij de befaamde blinde organist van de St. Clotilde Jean Langlais, die ook als improvisator en componist een grote faam verwierf. Van Eersel is zelf ook een begenadigd improvisator. Op het Van Covelens-orgel improviseert hij dansen in oude stijl, op het hoofdorgel is de stijl nog een verrassing. Het tweede deel is gewijd aan werken uit Bachs’ laatste componeerfase met een Fuga uit de Kunst der Fuge en het koraalvoorspel Vor deinem Thron tret ich hiermit.

Van Covelens-orgel

Kees van Eersel *1944
Improvisatie – Dansen in oude stijl

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Magnificat Primi Toni
Jean Langlais (1907 – 1991)
Canzona
George Stam 1905 – 1996
Passacaglia en fuga
André Verwoerd (1926-2018)
Toccata
Kees van Eersel
Improvisatie
PAUZE
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Praeludium et Fuge in e BWV 548
Uit ‘Die Kunst der Fuge’ BWV 1080 Contrapunctus XVIII
Koraal “Vor deinen Thron tret ich hiemit” BWV 688a

Biografie
Kees van Eersel (* 1944, Vlaardingen) ontving in de zestiger jaren een breed geschakeerde vakopleiding aan de conservatoria van Rotterdam (hoofdvak orgel - bij Piet van den Kerkhoff, George Stam en André Verwoerd, piano bij o.a. Bart Berman, bijvakken koordirectie, compositie, zang en viool en later in Utrecht kerkmuziek (o.a. hymnologie, liturgiek, koordirectie en zang).
In 1971 behaalde hij bij André Verwoerd de Prijs van Uitnemendheid.
In 1969 studeerde hij aan de Schola Cantorum te Parijs bij Jean Langlais en behaalde aldaar de Prix de Virtuosité met de hoogste onderscheiding.
Vanaf december 1974 tot aan zijn pensionering in aug. 2009 was hij cantor-organist van de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes waar hij de Maria Magdalencantorij oprichtte. Tevens was hij dirigent van het door hem opgerichte Zeeuws Vocaal Ensemble, een kamerkoor waarvoor hij een groot aantal composities schreef.
Beiaard studeerde hij aan de Ned. Beiaardschool te Amersfoort. Eind jaren ’80 werd hij stadsbeiaardier van Zierikzee en Veere.
Kees van Eersel concerteerde in vele landen en behaalde diverse prijzen en onderscheidingen op de internationale orgelconcoursen van Brugge, Arnhem, St. Albans, Innsbruck en Linz. Van zijn spel verschenen gr. platen, cd’s en dvd’s. In 1992 publiceerde hij een methode “Koraalimprovisatie”.
Meer info op zijn site: www.keesvaneersel.nl.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50 PrijsCJP € 7,50
    Excl.drankje