Zomeravondconcert

Albrecht Koch (Freiberg)

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Albrecht Koch (Freiberg).

De Freibergse Domorganist Albrecht Koch brengt een gevarieerd programma mee naar Alkmaar. Koch is de gelukkige titularis van het gaaf bewaarde Silbermann orgel in de Dom. Naast oude liturgische muziek op het koororgel van de Zuid-Duitsers Buchner en Kindermann en Sweelinck's leerling Scheidt, speelt Koch een eigentijdse compositie van de Lübeckse organist Franz Danksagmüller. In dit werk wordt de orgeltremulant nagebootst. Vorig jaar luisterde Danksagmüller met improvisaties de film 'Nosferatu' op. Ditmaal dus muziek van hem op het middeleeuwse koororgel. Albrecht vervolgt zijn programma op het grote orgel met oude muziek uit Noord-Duitsland van Böhm en Buxtehude. Na de pauze worden we getrakteerd op romantische muziek uit huize Schumann. Van Clara klinkt een preludium en een fuga en van haar echtgenoot Robert Schumann drie studies voor een piano, voorzien van een orgelpedaal. Koch besluit zijn concert met de bekende virtuoze F-dur Toccata van J.S. Bach in de versie van diens lievelingsleerling Johann Ludwig Krebs.

Van Covelens-orgel:
Johann Erasmus Kindermann (1616-1655)
Magnificat Octavi Toni
Samuel Scheidt (1587-1654)
Psalmus Da Jesus an dem Kreuze stund
Franz Danksagmüller (*1969)
Cantio „O Traurigkeit, o Herzeleid“ imitatione Tremula Organi
Johannes Buchner (1483-1538)
Resurrexi et adhuc tecum sum. Introitus in resurrectione domini
Gloria patri in la quarti toni

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel:
Georg Böhm (1661-1733)
Vater unser im Himmelreich
Dieterich Buxtehude  (1633-1703)
Praeludium in a BuxWV 153
PAUZE
Clara Schumann (1819-1897)
Praeludium und Fuge g-Moll op. 16/1
(Arr. Laurent Jospin/Vivienne Olive)
Robert Schumann (1810-1856)
aus: Sechs Studien für den Pedal-Flügel op. 56
1. Nicht zu schnell - 2. Innig - 3. Nicht zu schnell
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Toccata und Fuge F-Dur BWV 540
(in der Fassung der Abschrift von J.N. Krebs)

Biografie
Albrecht Koch werkt als cantor en organist in de Lutherse kathedraal in Freiberg/Saksen, waar hij verantwoordelijk is voor het grote orgel uit 1714 van de werkplaats van Gottfried Silbermann, een van de belangrijkste orgels uit de barokperiode. Hij is geboren in 1976, komt voort uit de traditie van het Dresden Kreuzchor, waar hij zijn eerste muzikale ervaring opdeed als koorprefect. Vervolgens studeerde hij kerkmuziek in Leipzig, onder meer in de orgelklas van Prof. Arvid Gast. Daarnaast volgde hij studies koorrichting bij directeur prof. Morten Schuldt-Jensen van het Gewandhaus. Nam hij deel aan cursussen bij persoonlijkheden als Roy Goodman, Ewald Koiman, Lars-Ulrik Mortensen en Hans Fagius en hield hij zich bezig met aspecten van de historische uitvoeringspraktijk. Na zijn studies was hij assistent van de muziekdirecteur van de universiteit van Leipzig, Wolfgang Unger. Af en toe had hij de leiding over het koor van de Universiteit van Leipzig. Van 2004 tot 2008 werkte hij als cantor en organist op St. Johannis in Neubrandenburg/Mecklenburg.
In Freiberg leidt hij, naast zijn drukke bezigheden als kathedraalorganist, het Freiberg kathedraalkoor. Daarnaast treedt hij op in concerten en cantate-kerkdiensten met beroemde ensembles als het Philharmonic Kammerorchester van Dresden, het Dresden Barockorchester, de Batzdorfer Hofkapelle en de Vienna Akademie. In de Kathedraal St. Marien in Freiberg heeft hij zowel het grote orgel van Gottfried Silbermann als ook een kleiner instrument van Silbermann daterend uit 1719 tot zijn beschikking.
Als regisseur, organist en continuo-speler in verschillende orkesten (b.v. het Gewandhausorchester en de Kammerphilharmonie) treedt Albrecht Koch op in Duitsland, Italië, Frankrijk, Polen, Denemarken en Australië. Hij is benoemd tot Church Music Director van het bisdom Freiberg, vertegenwoordigt de stad Freiberg in de vereniging European Cities of Historical Organs (ECHO) en is president van de Gottfried Silbermann Society.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50 PrijsCJP € 7,50
    Excl.drankje