Zomeravondconcert

Adriaan Hoek (winnaar Grand Prix d'ECHO 2018)

concert
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Adriaan Hoek (winnaar Grand Prix d'ECHO 2018).

Dat Rotterdam ook nu nog bijzondere orgeltalenten voortbrengt, laat Adriaan Hoek horen. Als eersteprijswinnaar van het Internationale Schnitger Concours 2015 was hij al vaker te gast in Alkmaar. In 2018 veroverde Hoek ook de hoofdprijs op het het Grand Prix d’ECHO concours in Treviso Italië. Zijn Alkmaarse recital opent op het Van Covelens-orgel met muziek van de in Napels woonachtige Giovanni de Macque, een Gesualdo op het orgel. Paul Hofhaimer, werkzaam aan het keizerlijke hof in Innsbruck, liet een prachtig Salve Regina na. Hollandse muziek van Sweelinck en het anonieme Daphne en de spectaculaire Toccata settima van Rossi klinken voor de pauze. Op het hoofdorgel werk van Vincent Lübeck en zijn tijdgenoot Bach. Diens virtuoze Preludium in D speelt Hoek tot besluit.

Van Covelens-orgel
Giovanni de Macque (1548-1614)
Capriccio sopra re fa mi sol
Paul Hofhaimer (1459-1537)
Salve Regina
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Hexachord Fantasia "Ut re mi fa sol la" F1, SwWV 263
Camphuysen MS (1670)
Daphne [3 variaties]
Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
Toccata per l'elevatione
aus Fiori musicali Messa delli Apostoli
Michelangelo Rossi(1602-1656)
Toccata settima
PAUZE
Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Vincent Lübeck (1654-1740)
Choralphantasie "Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ"
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Allein Gott in der Höh sei Ehr à 2 claviers et pédale / il canto fermo nel soprano BWV 662
uit Leipziger Choräle (1744-48)
Präludium und Fuga D-dur, BWV 532

Biografie

Adriaan Hoek studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 2016 summa cum laude afstudeerde als Master of Music. Zijn docenten waren Ben van Oosten, Bas de Vroome, Hayo Boerema en Aart Bergwerff. Vanwege deze presentatie werd hem de Hartman Award toegekend voor verdere ontplooiing als uitvoerend musicus. Hij vervolgde zijn studie aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg voor zijn diploma Konzertexamen. Hiervoor studeerde hij in 2018 met de hoogste onderscheiding af. Zijn docenten waren Pieter van Dijk en Wolfgang Zerer. Daarnaast volgde hij nog twee jaar privélessen bij Kees van Eersel.
Adriaan won zeven eerste prijzen op internationale orgelconcoursen in Nederland, Duitsland, Italië en Amerika. Vanwege zijn prestaties op het International Schnitger Organ Competition te Alkmaar (2015) en de ‘’Grand Prix d’ECHO in Treviso (Italië 2018) mocht hij zich zowel in 2016 als 2018  ‘’The Young ECHO Organist of the Year’’ noemen.
In de afgelopen jaren concerteerde Adriaan in diverse prestigieuze series in binnen- en buitenland. Naast internationaal concertorganist, is Adriaan sinds 2015 als cantor-organist verbonden aan het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam en is hij actief als dirigent en begeleider van diverse koren, ensembles en orkesten.
Adriaan speelt graag de hele breedte van het orgelrepertoire, van middeleeuwse tot 21e eeuwse muziek en alles daar tussenin. Daarnaast combineert hij het orgel graag met andere musici.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,50 PrijsCJP € 7,50
    Excl.drankje