Zin op Zondag

Met Bert Wagendorp, Eva Rovers, Frank Meester, De Kift en verse soep!

Zin op Zondag
Deze editie van Zin op Zondag staat in het teken van ‘Idealisme versus cynisme’. Schrijver Bert Wagendorp betreedt dit keer de kansel voor een moderne preek en cultuurhistoricus Eva Rovers neemt plaats voor een diepte-interview met filosoof en presentator Frank Meester. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de theatrale punkband De Kift. In de prachtige kerk worden lange tafels gedekt zodat u na afloop kunt napraten met een bekende of onbekende onder het genot van een heerlijke kop verse soep.

Thema: Idealisme versus cynisme
Moeten we ‘ja’ zeggen tegen het leven en gaan strijden voor onze idealen? De klimaatcrisis, de vluchtelingenstromen, de macht van de grote bedrijven: deze problemen vragen om een antwoord. Om mensen die dromen van een betere wereld en zich daar voor willen inzetten. Maar hoe vaak verdwijnen deze prachtige idealen niet als sneeuw voor de zon, zodra mensen de macht krijgen om ze te verwezenlijken? Omdat ze dan alleen nog bezig kunnen zijn met het behouden van hun eigen macht? Al eeuwen en eeuwen ploetert de mensheid op dezelfde manier voort, alle idealen ten spijt.

Bert Wagendorp
Bert Wagendorp heeft ervaring in vele professies, zo was hij copywriter in de reclamewereld, sportverslaggever bij de Leeuwarder Courant en de Volkskrant en werkte hij als correspondent in Londen. Sinds 1995 gooit Wagendorp ook hoge ogen als auteur. In mei 2013 verscheen zijn roman Ventoux. Het boek werd door het boekenpanel van het tv-programma De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand mei. Van Ventoux gingen binnen een half jaar 100 duizend exemplaren over de toonbank. De rechten werden verkocht naar Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen en het boek werd verfilmd.

Eva Rovers
Eva Rovers is cultuurhistoricus en schreef o.a. de veelgeprezen biografieën van Helene Kröller-Müller en Boudewijn Büch. Tevens schrijft zij regelmatig over de noodzaak van opstand en rebellie. Vorig jaar verscheen het vlammende pamflet Ik kom in opstand, dus wij zijn waarin zij – geïnspireerd door Albert Camus – een pleidooi hield voor verzet in digitale tijden. Dit jaar publiceerde zij Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen, een boek met praktische tips voor iedereen die de wereld wil veranderen, maar niet precies weet hoe.

Zin op Zondag
Lange tijd was de kerk de plek waar mensen samenkwamen om na te denken over thema’s als ijdelheid, hebzucht, gemakzucht, lust, jaloezie, wraak en vraatzucht. Iedereen worstelt wel eens met deze door de katholieke kerk benoemde zonden. Nu de kerkgang minder vanzelfsprekend is, komen TAQA Theater De Vest en de Grote Kerk Alkmaar met een eigentijdse variant: Zin op Zondag. Daarmee houden we de traditie van zingeving, verdieping en verbondenheid in ere, maar maakt de dominee op de kansel plaats voor een nieuwe generatie opiniemakers: columnisten, filosofen, cabaretiers, schrijvers, journalisten, politici en wetenschappers.

Presentatie: Frank Meester.
    Prijs Normaal € 15,00