Zin op Zondag

Met Arnon Grunberg, Henk Haenen, Frank Meester, De Kift en verse soep!

Zin op Zondag
Deze editie van Zin op Zondag staat in het teken van ‘Vriend en vijand’. Schrijver Arnon Grunberg betreedt dit keer de kansel voor een moderne preek. De gast voor het diepte-interview met filosoof en presentator Frank Meester is Henk Haenen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de theatrale punkband De Kift. In de prachtige kerk worden lange tafels gedekt zodat u na afloop kunt napraten met een bekende of onbekende onder het genot van een heerlijke kop verse soep.

Thema: Vriend en vijand
Het klinkt goed om te streven naar wereldvrede en alle mensen als broeders of zusters te zien, maar kan de mens eigenlijk wel zonder vijand? Komt onze vriendelijke houding niet gewoon voort uit gemakzucht? Zonder vijand hoef je immers niet meer te vechten en daar hebben de meeste van ons geen zin in. Tegelijkertijd zien anderen ons wel als vijand. Moeten wij daarom niet ook onze vijanden kiezen en in het uiterste geval bereid zijn tegen ze te vechten? Hebben we misschien zelfs een gemeenschappelijke vijand nodig om überhaupt een hechte gemeenschap te kunnen vormen?

Arnon Grunberg
Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en veelvuldig bekroonde romanschrijver. Hij schrijft daarnaast korte verhalen, columns, essays, reportages en recensies. Zijn werk is in 29 talen vertaald. Hij woont en werkt in New York.

Henk Haenen
Henk Haenen (1948) was ruim veertig jaar in het onderwijs werkzaam en geeft gastcolleges aan instellingen als de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen. Hij studeerde in Amsterdam geschiedenis en filosofie en promoveerde in 2006 op Afrikaans denken: ontmoeting, dialoog en frictie. Een filosofisch onderzoek. In zijn visie speelt diversiteit als bron voor verrijking en verdieping van filosofisch inzicht een belangrijke rol. Zo ook de verbinding tussen filosofie en kunst. In 2016 publiceerde hij Ubuntu en Nelson Mandela. Afrikaanse filosofie van verzoening.

Zin op Zondag
Lange tijd was de kerk de plek waar mensen samenkwamen om na te denken over thema’s als ijdelheid, hebzucht, gemakzucht, lust, jaloezie, wraak en vraatzucht. Iedereen worstelt wel eens met deze door de katholieke kerk benoemde zonden. Nu de kerkgang minder vanzelfsprekend is, komen TAQA Theater De Vest en de Grote Kerk Alkmaar met een eigentijdse variant: Zin op Zondag. Daarmee houden we de traditie van zingeving, verdieping en verbondenheid in ere, maar maakt de dominee op de kansel plaats voor een nieuwe generatie opiniemakers: columnisten, filosofen, cabaretiers, schrijvers, journalisten, politici en wetenschappers.

Presentatie: Frank Meester.
    Prijs Normaal € 15,00