Van Foreest Publiekslezing

Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde

verhuring Te gast
Titel van de lezing: Leed Achilles aan posttraumatisch stress syndroom?
Kunnen wij uitspraken doen over de (sociale) psychologie van de antieke wereld? En kunnen we daar moderne categorieën en diagnoses bij gebruiken? Had Achilles niet gewoon ‘een kort lontje’, maar was hij een geval van posttraumatisch stress syndroom? Is één van de stukken van Sophocles een anticipatie van Stanley Milgrams infame experimenten over gehoorzaamheid aan autoriteiten? In deze lezing onderzoeken we niet alleen het bestaan van antieke oorlogstrauma’s, maar ook de ruimere vraag of moderne ideeën over cognitie ons kunnen helpen toegang te krijgen tot de wereld van de Grieks-Romeinse oudheid.

Ineke Sluiter
Ineke Sluiter is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en Akademiehoogleraar vanwege de KNAW (waarvan zij tevens de huidige vicepresident en president-elect is). Zij publiceert over antieke ideeën over taal en waarden en normen in het publieke debat in de oudheid. Zij leidt het onderzoekprogramma ‘Anchoring Innovation’, waarvoor de Nederlandse classici een zogenaamde Zwaartekracht-subsidie ontvingen als enige programma uit de Geesteswetenschappen. In 2010 won zij de Spinozapremie. Zij is Fellow van de British Academy en lid van de Academia Europaea.

Van Foreest Publiekslezing
Jaarlijks wordt een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd om in de Van Foreest Publiekslezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Eerdere lezingen zijn gehouden door Frank van de Goot (2018), Menno de Bree (2017), Jelle Brandt Corstius (2016), Sjoerd Kuyper (2015), Bert Keizer (2014), Paul Mijksenaar (2013), Henkjan Honing (2012), Jan Blokker (2011), Auke van der Woud (2010), Paul Scheffer (2009), Jan van Hooff (2008), Douwe Draaisma (2007), Nelleke Noordervliet (2006), Marita Mathijsen (2005), Joost Zwagerman (2004), Herman Beliën (2003), Herman Pleij (2002) en Henk van Os (2001).

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.

De kaartverkoop start op 29 januari.
    Prijs Normaal € 7,50
    Incl. garderobe