Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 514 0707


Rondom Bach- Capellarte m.m.v. Pieter van Dijk

Sacrum et Profanum

klassiek Gratis toegang
Stadsorganist Pieter van Dijk heeft dit seizoen wederom enkele prachtige Bach Cantates geprogrammeerd in de serie ‘Rondom Bach’. Vijf gratis toegankelijke concerten op zaterdagmiddag om 16:30 die wij u van harte aanbevelen. De concerten vinden plaats op 1 december, 26 januari, 23 februari, 30 maart en 11 mei.

Uitvoerenden zijn Capellarte, leden van het Sweelinck Barokorkest, met medewerking van Pieter van Dijk - orgel.

Sacrum et profanum
Onder de titel Sarcum et profanum brengt het jonge Ensemble Capellarte o.l.v. Moritz Kellner een concert progamma met muziek rond om J.S.Bach naar Alkmaar.

Met de Cantate „Ich habe genug“ (BWV 82) door J.S. Bach 291 jaren geleden geschreven staat een geestelijk werk centraal voor het concert.

Door de keuze de gehele cantate alleen voor een solo bas met klein orkest te schrijven legt Bach nadruk op het persoonlijke, intieme karakter van de tekst. Al tijdens J.S. Bach’s leeftijd werd de cantate een aantal keer in de keken te Leipzig uitgevoerd. Maar ook in het Clavier-Büchlein van zijn tweede vrouw Anna Magdalena vinden wij een recitatief en aria uit de cantate bedoeld voor het huislijke muziekmaken.

Voor de Cantate klinkt Bachs koraalvoorspel “Von Gott will ich nicht lassen” een stervenskoraal in de droevige toonsoort f klein. Het figura corta ritme drukt godsvertrouwen en verlangen naar de hemel uit.

Met de Triosonate in C groot voor twee violen en Basso continuo van Johann Gottlieb Goldberg komt ook de wereldlijke muziek tot klank. Bij de naam Goldberg zal de liefhebber van piano- en klavecimbelmuziek meteen aan de beroemde Variationen van Bach denken. Volgens een anekdote zal de leerling van Bach dit stuk ’s nachts voor graaf von Keyserlingk een diplomaat en bevorderaar van J.S. Bach hebben gespeeld. Later zal het stuk dan onder de naam Goldberg-Variationen wereldbekend worden.

Deze Triosonate is niet alleen van zo een grote schoonheid maar ook van zulk kompositorisch vakmanschap dat al in de 18e eeuw twijfel ontstond over wie het stuk eigenlijk schreef - Bach of Goldberg. Dat de 19e eeuw de voorkeur gaf aan het auteurschap van Bach, had dan vooral met het Bach-beeld te maken dat de grote meester op een voetstuk plaatste. Na nauwkeurig onderzoek blijkt het inmiddels toch waarschijnlijk dat Goldberg de auteur is, maar zeker hoort het tot de directe omgeving van J.S. Bach.

Naast het Ensemble Capellarte is Pieter van Dijk op het grote orgel te horen.

Pieter van Dijk opent het concert met Bachs Fantasie in c klein. Het compositie model  grijpt terug  op het Livre d’Orgue van de Fransman Nicholas de Grigny dat Bach kopieerde. De 5 stemmige fuga’s in deze collectie hebben grote overeenkomst met de vorm van de Fantasie die zeer fugatisch is!

tekst: Moritz Kellner & Pieter van Dijk

Programma
Johann Sebastian Bach(1685-1750) : Fantasie in c-moll BWV 562        
uit Clavier-Büchlein für A.M. Bach: aria  
             
Johann Gottlieb Goldberg: Trio Sonata in C major (DürG 13) 
   
Michael Praetorius: Koraal uit Musae Soniae
            
Johann Sebastian Bach: Von Gott will ich nicht lassen BWV 658  
 
Johann Sebastian Bach: cantate BWV 82 „Ich habe genug“     
written for Purificatio Mariae

Entree gratis, donatie na afloop is welkom.
Kaarten
  • Zaal Grote Kerk
    Gratis toegang
Muziek:
Capellarte, leden van het Sweelinck Barokorkest m.m.v Pieter van Dijk, orgel